Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om HPV-infeksjoner og smitte

Spørsmål

Har i mange år hatt HPVHR_3. Går til gynekolog en gang i året, og testen viser positivt hver gang, (uten celleforandringer). Jeg har også blitt testet for flere høyrisikovirus hvor resultatet er negativt. Jeg har kun visst om at jeg har HPV siden 2015. Og har før den tid hatt et normalt sexliv inkludert oralsex da jeg ikke kjente til at jeg hadde HPV viruset. Spørsmålet mitt er, bør jeg unngå oralsex, (og analsex), pga. faren for kreft både hos potensiell partner - og meg selv? Jeg vil ikke være årsaken til at noen muligens får kreft i strupen, osv. At en partner blir smittet med HPV 3 av meg kan jeg leve med. Men ikke kreft. Lege og gynekolog har ikke gitt meg klare svar på disse spørsmålene. De er usikker, og vet ikke. Håper du kan gi meg et klart svar.

Kvinne 32
Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. HPV er et mangfoldig virus som kan inndeles i og som adskilles fra hverandre ved sin genetiske oppbygning, dvs. ved sine genotyper. Det finnes langt over 100 genotyper av viruset hvorav 40 kan være medvirkende til å fremkalle infeksjoner nedentil.  

Noen av genotypene kalles oncogene, dvs. de er medvirkende til å forårsake forandringer i slimhinnene som senere kan føre til kreft i livmorhalsen, anus, munnhule og hals m. fl. Ca. 90 % av HPV-relatert kreft hos menn er forårsaket av HPV-typene 16 og 18. 

HPV-infeksjoner er svært utbredt og mer enn ca. 80 % av en befolkning antas en eller annen gang å ha vært smittet med HPV. 90 % av alle HPV-infeksjoner forsvinner av seg selv i løpet av 6-24 måneder, mens enkelte får vedvarende infeksjon. 

HPV-virus er årsaken til kreft i munnhule og hals i ca. 80-90 % av tilfellene og bruker 20-30 år på å utvikle seg.

Man tester i klinikken  ikke for HPV i munnhule eller hals;- denne sjeldne typen kreft oppdages vanligvis ved vevsprøvetagning av eventuelle sår som ikke gror, røde eller hvite pletter i slimhinnene eller også kul eller hevelse i regionen. 

Du spør om hvordan det stiller seg med HPV type 3 vedrørende overføring til en partner. HPV 3 hører ikke med de oncogene HPV-virusene, hvorav de vanligste høyrisikotypene er type 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58 og 59. Dernest finnes noen genotyper med middels risiko og noen rubriseres som lavrisikotyper. HPV 3 hører heller ikke blant disse. 

I brevet ditt angir du at du ikke har fått påvist noen høyrisikotype ved HPV-testing, men at du har fått det svar at du huser type 3. Det mest vanlige er nok at laboratoriet tester for risikotypene og at pasienten får vite om dem hvis de foreligger. Hvis et bestemt laboratorium bruker en test som omfatter flere enn de vanlige typene som nevnt ovenfor så gis muligens pasienten beskjed om også disse typene;- som ovenfor nevnt dreier det seg jo om svært mange forskjellige genotyper som kan testes for. 

De genotypene som ikke er rubrisert som oncogene vil som andre HPV-typer kunne overføres til andre personer, men siden de ikke er oncogene vil ikke slike type være medvirkende til kreft hos eventuelle partnere., så langt kunnskapen i dag strekker seg. 

HPV-virus vil kunne overføres ved de seksualpraksisene du nevner i brevet ditt, men det viktige er at det ikke er påvist noen oncogene virus hos deg. Kondom ved analt samleie anbefales som sikrere sex spesielt for å forebygge HIV siden smittsomheten ved denne typen seksualpraksis er stor. 

Det er svært gode resultater med vaksinasjon mot HPV, denne vaksinasjonen er for mange år siden tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet for piker og skal nå innføres også for gutter. Den nyeste omfatter 9 forskjellige HPV-typer som alle er av risikotype. Legen din kan informere nærmere om HPV-vaksinen og hvordan den administreres. Lykke til !