Om HPV hos menn

Spørsmål

Hei. Har 2 spørsmål om HPV som jeg undrer over at ingen stiller: Hvorfor vaksinerer vi ikke gutter når de er 12 år? Dette gjør de i USA, da det er ofte de som smitter kvinnene. Og smitter menn! Og ikke bare livmorhalskreft men også analt og munn/hals. Og når jeg som har vært sammen med samme mann i 5 år får påvist HPV etter første året, gjør en utskrapning men får fortsatt utslag på HPV året etter. Gjør en «husker ikke hva det heter» hvor de brant bort en større del på livmorhalstuppen og de viser at nå er alt borte og jeg igjen i fjor får påvist nye HPV funn. Og får beskjed at dette er ikke farlig men vi kaller deg inn igjen neste år. Og jeg har siden januar i år bedt om ny time men de mener at jeg kan vente. Om det er min samboer som bærer dette viruset så fortsetter han å smitte meg hele tiden. Men det er det ingen som kan svare meg på? Kan han vaksineres så han ikke lenger kan smitte meg? For jeg klarer ikke lenger å ha den samme gleden med sex med han når jeg vet at det er sannsynligvis han som hele tider smitter meg. Og når jeg vet at det er enormt stor økning av kreft i munn, svelg og analt forårsaket av hpvvirus legger dette en demper på min seksuelle interesse for min samboer. Meg hører ikke legene på når jeg spør, men kanskje du er mer interessert i problemet med HPV viruset ? Mvh Cathrine

Kvinne 40
Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. HPV-vaksine blir tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet for gutter fra og med denne høsten, guttene skal vaksineres på 7. skoletrinn. Med dette vil etterhvert det samlede smittepotensial for alvorlig HPV-betinget sykdom betydelig reduseres i befolkningen, men det vil rimeligvis ta noen år. HPV er et svært vanlig virus og smitterisiko er ca. 10 % for hver nye partner. 70-80 % av alle kvinner og menn smittes en eller flere ganger i løpet av livet. 

HPV-viruset gir opphav til de celleforandringene som gjorde det nødvendig at du fikk fjernet en del av livmorhalsen, denne prosedyren kalles konisering. Ca. 90 % av alle som blir konisert får aldri tilbakefall av celleforandringer. 10 % får tilbakefall og derfor er det viktig med kontroller etter en konisering. Vanligvis er den første kontrollen ca. 6 måneder etter koniseringen og da gjøres både celleprøve og HPV-test. Slik jeg forstår det du skriver er det igjen påvist HPV-virus hos deg, men du skriver ikke noe om det ble gjort ytterligere prøver eller hvilke virus som er påvist. Legene som har ansvar for oppfølging av koniseringen din vil bestemme når du skal kontrolleres.    

HPV forekommer hos menn like hyppig som hos kvinner. De fleste HPV-infeksjoner går bort av seg selv i løpet av et halvt til to år etter smittetidspunkt uten å gi symptomer. Menn kan, som du også selv sier, også få en HPV-betinget kreftsykdom, men det finnes ingen standardisert HPV-test av menn siden det ved eventuelt funn ikke finnes noen behandling for hans HPV-infeksjon. Studier av eventuell behandling av forstadier til HPV-betinget kreft som menn er ikke gjort og er således ukjent. Hos kvinnen stiller det seg altså annerledes siden forstadiene til livmorhalskreft hos kvinnen kan behandles, slik som hos deg. Menn har lav risiko for HPV-betinget kreft før fyllte 40 år. 

I et parforhold vil den ene parten kunne smitte den andre inntil HPV-infeksjonen går bort hos begge parter. Bruk av kondom vil kunne redusere risikoen for overføring av HPV med 50-70 %. Studier viser at lette celleforandringer kan gå raskere bort av seg selv ved bruk av kondom. 

HPV-vaksinasjon vil ikke ha innvirkning på eksisterende HPV-infeksjon. Imidlertid er det sannsynlig at HPV-vaksinasjon av begge vil ha den samme effekt som bruk av kondom siden risiko for overføring av HPV reduseres. Derfor er det av stor viktighet at dere diskuterer HPV-vaksinasjon med legene som følger deg opp. 

Som det fremgår er dette et komplisert felt, mye er forholdsvis nytt og det er mye som ikke alltid med letthet kan forklares. Imidlertid finnes det mange fagfolk i gynekologens og oncologenes rekker som kan informere deg videre og hvilke anbefalinger som det er riktig å gi til deg og din mann i dette henseende. Lykke til !