Om HIV

Spørsmål

Hei igjen. Takk for råd og veiledning. Det er som du sier at jeg sliter med angst i forhold til HIV og andre sykdommer, og jeg setter pris på tilbakemeldingene jeg får fra dere. Men det hjelper ikke at jeg ikke svar får svar på spørsmålet mitt. Det får meg til å gruble enda mer. Hvis du bare kan formulere det enkelt og svare på det konkrete spørsmålet, ville det vært til stor hjelp. Jeg prøver meg igjen: Spørsmålet er: Det mistenkes at man kommer bort i ferskt blod på dørhåndtak med sine hender. Hendene rengjøres umiddelbart med Anti-bac. Etter det gjør man diverse oppgaver; kjører bil, bruker PC. Etter 2 timer tar man på overflaten på øyner eller øynene generelt til en annen person eller andre steder med slimhinner/åpning med samme hender men at blodet på dette tidspunktet var tørket inn på hendene, vil HIV-viruset fremdeles være levende i dette blodet på hendene og utgjøre fare for HIV-smitte ovenfor den personen som ble tatt på hvis man hadde igjen rester av tørket blod på de samme hendene til tross for anti-bac? Takk på forhånd.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår godt at du kjemper med angst i forbindelse med eventuell sykdom, mange gjør det og som jeg var inne på sist så er det mange der ute som har god erfaring med å behandle slik angst, men man må selv oppsøke dem som kan dette og da er det enklest med å begynne med fastlegen eller noen annen primærlege, de bruker å være godt kjent med hva det enkelte distriktet kan stille opp med. Og du har jo ikke bare bekymringer om deg selv, den andre personen som du tenker at du kan ha smittet er sikkert ikke mindre vesentlig i dette bildet enn deg selv. Og det gjør dette sikkert enda tyngre, men desto viktigere at det blir avklaret en gang for alle. 


Videre har vi tidligere vært inne på at akkurat HIV-viruset er lite smittsomt, at smitteveiene er godt kjent og at de ikke inkluderer den situasjonen som du har skissert, det er som det har fremgått ikke vist at HIV-viruset overføres på den måten du spør om. Jeg har ikke gjort meg tanker om at du kan være blitt smittet med HIV på den måten du beskriver.  


Vi har god oversikt over denne epidemien nå og hvis det hadde vært slik at HIV-viruset var svært smittsomt og kunne overføres på alle tenkelige og noen utenkelige måter så hadde det vært et kjent faktum fra presse og andre massekommunikasjonsmidler og vært omtalt i media på en ganske annen måte enn tilfellet er. Det forhindrer selvsagt ikke at du har slik angst som du beskriver og jeg forstår at den angsten kanskje også inkluderer den ventetiden som ligger mellom det å ta en HIV-test, altså en blodprøve og til du får resultatet. Men nå er det en rekke instanser som gjennomfører HIV-hurtigtester, som f. eks. Olafiaklinikken i Oslo (www.olafia.no) og da får man svaret med en gang. Sannsynligvis gjør ikke alle fastleger dette, men det kan fort avklares med en telefon.  


Men igjen, dette må du gjennomføre selv. I Lommelegens forutsetninger og ide kan ikke vi som nesten daglig mottar brev fra pasienter med forskjellige problemer løse disse på annet vis enn etter beste evne å skrive hva vi mener å vite om problemets art og natur og forsøke å kanalisere pasienten dit i helsevesenet hvor vi mener at han eller hun får best omsorg og hjelp. Det ville være positivt feil å erklære ting om en person som legen faktisk ikke kan vite noe sikkert om. Og det ville videre være feil å på den måten å fraholde en brevskriver fra å henvende seg til helsevesenet med sitt ærende. Jeg er sikker på at du forstår dette og ønsker deg igjen lykke til med dine bestrebelser slik at du så snart som mulig får en avklaring som du selv er best tjent med. Og god bedring !