Om HIV

Spørsmål

Hei. Jeg fikk et svar på spørsmål i går, men forstod ikke helt formuleringen. Kan du vennligst svare med enklere ord? Spørsmålet er: Det mistenkes at man kommer bort i ferskt blod på dørhåndtak med sine hender. Hendene rengjøres umiddelbart med Anti-bac. Etter det gjør man diverse oppgaver; kjører bil, bruker PC. Etter 2 timer tar man på overflaten på øyner eller øynene generelt til en person eller andre steder med slimhinner/åpning med samme hender men at blodet på dette tidspunktet var tørket inn på hendene, vil HIV-viruset fremdeles være levende i dette blodet på hendene og utgjøre fare for HIV-smitte ovenfor den personen som ble tatt på hvis man hadde igjen rester av tørket blod på de samme hendene til tross for anti-bac?

Svar

Hei igjen og takk for nytt brev. Jeg forstår at du engster deg sterkt over det som har hendt og som du flere ganger har fortalt. Mange sliter med denne typen angst, ikke minst vedrørende eventuell overføring av HIV-viruset i forbindelse med en hendelse ikke ulik din egen. Så du er slett ikke alene om å ha slike følelser og vi som svarer på Lommelegen forstår godt at så lenge det kan foreligge den minste tvil så setter det noe igang som både er ubehagelig og angstprovoserende. 


Desverre er det også slik at Lommelegen ikke kan fungere som den enkeltes lege. Som det står i retningslinjene i bruken av Lommelegen er nettstedet en instans som skal bidra med svar på spørsmål den enkelte måtte ha på områder som omhandler helse i sin alminnelighet, funderinger over svar på prøver, være behjelpelig med tolkning av refererte prøvesvar, bidra med diagnoseforslag til beskrevne tegn og symptomer som man enten har hatt tidligere eller har på det tidspunktet brevet skrives. 


Det vi ikke kan gjøre er å tre inn i behandlende leges sted, men svært ofte gir vi det rådet at pasienten enten må oppsøke sin fastlege eller forsøke å få en konsultasjon hos en spesialist som kan stille en sikker diagnose og instituere en behandling så langt det er mulig. 


Som nevnt innledningsvis er det veldig mange som stiller spørsmål som ligner de du har stilt og like lite som du akkurat vet det nøyaktige svaret på en prøve så kan noen her på Lommelegen gi deg det. Derfor er det beste rådet vi kan gi deg å oppsøke enten fastlegen din eller en annen lege i primærhelsetjenesten og forklare din situasjon ovenfor ham eller henne. Det eneste som absolutt hjelper når man lurer på hvorvidt man kan ha blitt smittet med HIV er å ta en HIV-test. Det er en enkel blodprøve som legen kan ta på sitt kontor og sende den inn til nærmeste mikrobiologiske laboratorium slik at den kan analyseres der. Konsultasjonen er gratis. Du vil få svar i løpet av et par dager. Legen kan også henvise deg videre i systemet slik at du kan få hjelp vedrørende tankene dine om dette;- det finnes mange gode hjelpere som har lang erfaring i å samtale med dem som har akkurat dette problemet og siden det altså er svært vanlig så er de gode hjelperne mange. Jeg ønsker deg lykke til med dette og god bedring !