Om HIV-testens latensperiode

Spørsmål

Ja hei^^ for snart 6 uker siden hadde jeg sex sammen med ei som solgte sex her i Norge, men hun hadde utenlandsk opprinnelse. Vi hadde sex 1 gang, og kondom ble brukt gjenom hele samleiet, både oralt og vaginalt. Det jeg lurer på er, er jeg trygg når det kommer til Hiv? Jeg har tatt en hjemme test 4 uker og 5 uker etter episoden, Begge var negative.Jeg har jo en fast parter også, å er sikkert derfor veldig redd for dette. Er det noe å bekymre seg over eller skal jeg legge det på hylla? Er det også normalt at det sliter på meg både fysisk og psykisk? Hjernen surrer på det samme hele tiden, og jeg har ofte vondt i magen. Og jeg tenker å ta en blodprøve nå på fredagen. Da er det 6 uker etter "mulig smitte". Vet jo ikke om vedkoommende er smitter heller. Mvh en som sikkert er veldig hypokonder.

Mann 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Helt siden de første HIV-testene kom har det vært diskusjon om hvor lang tid det må gå for at en rest skal vise et endelig negativt resultat for en som har hatt seksuell risiko. Din risiko må sies å være særdeles liten idet du fulgte rådene for sikrere sex og brukte kondom både ved oral og vaginal sex. Imidlertid trer, som du sikkert kjenner godt til  en rekke andre mekanismer inn når man i tillegg til sin egen angst også tar på seg ansvaret for en annen person. Du spør om det er normalt at dette sliter fysisk og psykisk og svaret er ja, dette er en krevende situasjon for deg, det er alles erfaring. Spørsmålet om en sexpartner var HIV positiv eller ikke er filosofisk i den forstand at det kan man aldri vite eller slutte seg til. Men uansett er det viktig å vite at HIV-viruset er meget lite smittsomt. HIV-virusets overføringsrisiko pr. samleie ligger mellom ett pr. tusen og ti tusen fullgåtte vaginale samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom.   


Jeg ser du har tatt to tester etter henholdsvis 4 og 5 uker etter hendelsen. I vanlige fall hvis du hadde vært hos lege og laboratoriet hadde satt opp den vanlige HIV-combotesten så ville svaret ha vært at du burde kunne kjenne deg ganske trygg på at du var sant negativ ettersom det er uhyre sjelden combotesten blir positiv etter tidligere å ha vært negativ etter 2-4 uker. Imidlertid ligger det som du jo vet en stor mengde forskjellige HIV-tester ute på nett og siden de har varierende sensitivitet og spesifisitet så kan man ikke si noe avgjørende om disse på generelt grunnlag. Siden du nå skal gå til lege og ta denne vanlige HV-testen etter ca 6 uker så kan man med stor ro anta at hvis den er negativ så er du etter all sannsynlighet også negativ. 


Imidlertid så er det desverre også slik at en sjelden gang, jeg har aldri sett det, så kan en slik test også bli positiv på et senere tidspunkt enn dette, noe som har ført til at enkelte laboratorier, alt ettersom det selv bestemmer, ønsker å ha en negativ test etter hele tre måneder for å kunne gi ut et endelig negativt svar. I disse tilfellene er det da som oftest andre faktorer som spiller inn;- annen sykdom, medisinering eller ikke oppdaget latent immunsvikt som kan foreligge. Både i Danmark og i USA opererer man med betydelig kortere tidsrom for dette. Men for å gjenta innledningen, sikrere sex-rådene er jo blitt til fordi man jo selv kan medvirke til å forhindre overføring av ikke bare HIV, men alle seksuelt overførbare sykdommer og har man fulgt dem så skal det opplagt svært mye til at de ikke virker. Håper dette var avklarende. Lykke til !   

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-