Om HIV og smittsomhet

Spørsmål

Hei. Fredag var jeg på en fotballavslutning med gamle venner. Vi hadde spist middag, og utover kvelden skulle vi smake på en alkoholfri drikk som en hadde laget. Dette ble servert i et Norgesglass, som ble sendt rundt bordet, hvor alle tok en slurt rett fra Norgesglasset. Jeg har en uvane at jeg ofte småbiter meg på innsiden av leppene. Også denne kvelden rett før (bare minutter) vi skulle prøvesmake. Rett før jeg skulle smake tørket jeg hånda over leppene, men fikk ikke noe blod på hånda som jeg kunne se. Men småsår kan det jo ha vært. I ettertid ble jeg bekymret for om jeg kan ha blitt smittet av hiv, dersom en av de andre hadde sår på sine lepper, og dette er kommet på kanten av glasset der jeg satt mine lepper. Jeg har lest at det ikke lar seg gjøre å smitte av å dele glass, og i denne situasjonen vil sikkert evt blod blandes med denne drikken. Jeg kjenner også alle mer eller mindre forholdsvis godt, og de har alle kone og barn, så jeg tror det er liten sjanse for noen har hiv, men man vet selvsagt ikke.

Normalt sett burde jeg kanskje bare latt dette gli forbi uten tenke noe mer over det, men akkurat hiv har jeg over lengre tid innimellom fått mye tanker og angst rundt i forskjellige dagligdagse situasjoner. Og dette gnager meg akkurat nå, i og med at jeg har denne uvanen med denne selvbitingen.

Håper derfor du kan være behjelpelig med å forklare litt om denne situasjonen og muligheten for at jeg skulle bli smittet, og evt. hva jeg bør gjøre nå? Har tidligere lest dine svar på tilsvarende spørsmål at hiv ikke smitter slik, men det kan være min situasjon er annerledels? Forklar også gjerne dersom det er andre dagligdagse situasjoner som er forbundet med smittefare.

Jeg har tatt hiv tester før. Er ikke redd for dette, men tenker at situasjonen bør være reel før jeg tar tester, hvis ikke kan jeg komme i en situasjon hvor jeg stadig tester meg for å være "sikker".

Jeg er gift og har barn, og vil nødig utsette mine omgivelser for fare.

Håper på raskt svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Som du sikkert har lest så er det mange som skriver til Lommelegen og lurer på noe bortimot det samme som deg. Det er veldig lett å forveksle HIV-virusets farlighet med dets smittsomhet, dessuten har vi også alltid en tendens til å undervurdere reelle farer og vise versa overdrive de som er mindre farlige. Din historie, som egentlig ikke er så helt ulik endel andres episoder, er at du tenker at bitingen på glasset skulle kunne medføre at gjenværende partikler på glasset kunne være en smittekilde.

Logikk er ikke alltid like anvendelig og særlig ikke når det gjelder HIV og dets smittsomhet. For den er, som du sikkert er klar over, meget liten. Dessuten er det som kalles for smittepresset i Norge meget beskjedent, dvs. at det er få som går rundt med ubehandlet HIV-infeksjon og som er særlig smittsomme. Tidlig i epidemien tenkte man som deg at HIV kunne overføres på svært mange måter, men amerikanerne startet øyeblikkelig store prosjekter i noen av den tredje verdens fattigstrøk for å finne ut av bl.a. hvor stor smittefaren var innen et hushold som delte det meste, alt fra senger, vasker, toiletter og kjøkkentøy til tannbørster og kluter. Ingen overføring ble påvist og historien, som nå nærmer seg femogtredve år, har vist at dette var riktig;- HIV overføres ikke ved vanlig adferd inkludert din glassepisode.

Mer enn 95 % av dem som er blitt HIV positive i verden i dag er smittet ved det ubeskyttede heteroseksuelle samleie. Det betyr imidlertid ikke at man ikke skal omgå kroppsvæsker som blod, vaginalfuktighet og sed uten å passe litt på, men infeksjon skjer først når en viss mengde virus, formentlig ikke liten, så og si deponeres inne i kroppen, dvs. føres gjennom huden eller slimhinnen, som f. eks. ved en sprøyte eller en blodtransfusjon. Mange frykter sprøyter som ulykkeligvis av og til ligger henslengt og som man kan komme til å stikke seg på, og det skal man ta alvorlig. men det er til nå ikke smittet noen nordmenn på den måten, noe som henger sammen med at HIV-viruset drepes meget raskt utenfor organismen.

Alt i alt kan du ta episoden med knusende ro, den har ikke medført noen fare for at du er blitt smittet med HIV. Jo mindre du tenker på om du skal kunne smittes i den daglige verden på en eller annen måte, jo bedre. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-