Om HIV og overføring

Spørsmål

Hei! Jeg har bare et spørsmål om HIV-smitte - noe jeg sikkert er over snittet engstelig for. Vet ikke hvorfor, egentlig. Er gift, har 3 barn. lever et vanlig A4-liv. Aldri utro, er heterofil, ikke sprøyter eller noe som helst. I forrige uke på bussen på vei hjem fra jobb merket jeg plutselig at jeg hadde litt blod langs neglebåndet høyre lillefinger ((høyre side av neglen. Blodet lå i "gropen" langs neglen + litt på selve neglen + en liten stripe på ringfingeren. Aner ikke hvordan det kan ha kommet dit. På vei hjem fra jobb var jeg bare innom en butikk for å kjøpe en skjøteledning + i en platebutikk og bladde i noen CDer. Ellers var ikke hånden min, så vidt jeg vet, i kontakt med noe som helst. Jeg kunne ikke se noen sår i det hele tatt på noen av fingrene, og det både beroliget meg og bekymret meg. Ikke sår betyr at ingenting hadde kunnet komme igjennom huden, men samtidig fikk det meg til å tro at det kan ha vært noen andres blod. Det var ikke mye, og da jeg merket det, var det tørt. Rørte det ikke, men vasket av meg når jeg kom hjem. Siden da har jeg gått og vært bekymret for mulig HIV-smitte. Men er dette noe å bekymre seg over? Har det noen hensikt, rent medisinsk, å gå og teste meg? Hadde hendene i lommen, men kan selvsagt ha drevet og klødd på neglebåndet med fingrene - har en tendens til å gjøre det. Trenger å bli beroliget.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det mest sannsynlige er at dette var ditt eget blod, huden akkurat rundt den indre del av neglen kan lett være utsatt for noe man ikke riktig merker idet man er opptatt av noe annet. Og selv om det var noen annens blod så vil ikke det penetrere barrieren som hud og negl representerer;- med blodsmitte menes at blod på en eller annen måte blir ført gjennom huden eller annen overflate slik at det når muskelvevet og kan absorberes av kroppens kretsløp. Dette er situasjonen med f. eks. en sprøyte som når stemplet på sprøyten beveges vil sette trykk på væsken som sprøyten inneholder slik at den presses inn i vevet. Og selv da er ikke den statistiske risikoen for å få overført HIV-viruset stor. HIV er for så vidt et farlig virus, men dets smittsomhet er lav.

Dessuten vil eventuelt blod fra noen annen på din hudoverflate ha vært så lang tid i kontakt med omgivende luft og temperatur til at dets smittsomhet vil tilnærmet være lik null. Så dette kan du ta helt med ro, du er ikke blitt HIV-smittet. Hvis du imidlertid stadig tenker på at du likevel kan være blitt smittet av HIV så er en HIV-test den eneste måten du kan få disse tankene vekk på. Lykke til !