Om herpessmitte

Spørsmål

Dama mi har fått herpes 2 på kjønnsorganet det jeg lurer på er følgende har hun hatt sex med andre en meg? Jeg har det ikke. Smitter dette kun med sexuell kontakt? Hun har alldri hatt dette før sier hun vi har vært sammen i 8 mnd å jeg forstår ikke hvorfor hun har fått dette nå.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Herpesvirus type 1 og 2 overføres vanligvis fra hud eller slimhinne med herpes til en annen persons hud eller slimhinne ved direkte kontakt, som f. eks. seksuell kontakt. Selv et ganske lite utbrudd av herpes kan overføre virus ved kontakt og, som det fremgår av det følgende å er det ikke sikkert at en person kjenner til at han eller hun faktisk har en herpes.

Det er ikke mulig ved et utbrudd av herpes, som ikke oppfattes av legen som et førstegangsutbrudd og som ved prøver viser at det er det, sikkert å si når overføring av herpesvirus fant sted. Man kan smittes av herpes uten å få noe utbrudd som antyder at man er smittet med herpes. Slike utbrudd kan være så små og gi så lite plager at pasienten ikke forbinder noe slikt ubetydelig på huden med herpes. Så kan det gå kort eller lang tid og så kan det komme et større utbrudd som nokså entydig er en herpes og personen vil da som oftest søke lege og få tilstanden diagnostisert.

Dette er årsaken til at en stor andel av dem som smittes med herpes får viruset overført av en person som ikke selv kjenner til at de har en herpes, det være seg på leppen, som er det vanligste for herpes type 1 eller fra kjønnsdelene, som er den vanligste lokalisasjonen for herpes 2. Imidlertid kan de bytte plass slik at herpes 2 sitter på leppen og herpes 1 nedentil.

Der er derfor ikke mulig å slutte at når en herpes opptrer uventet og at personen ikke kjenner til at han eller hun tidligere har hatt en herpes at personen nødvendigvis er nysmittet. Man kjenner ikke til direkte årsaker til at det er slik annet enn at dette ikke sjelden oppleves av pasienter, som selvsagt selv undrer seg over hvorfra smitten stammer og hvorfor de ikke har fått noe utbrudd før. Hvis en person ikke kjenner til at han eller hun har en herpes og videre aldri tenkt på at de faktisk kan ha en uoppdaget herpes så kan fastlegen sende en blodprøve til laboratoriet for å få påvist om personen kan ha antistoffer mot enten herpes type 1 eller type 2 eller begge deler. En slik undersøkelse kan være aktuell i et parforhold der den ene parten viser seg å ha en herpes og den andre ikke er kjent med hvorvidt han eller hun kan ha en herpes.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-