Om herpes

Spørsmål

Smitter Herpes genitalis (kjønnsherpes) under samleie, fra kvinne til mann, når man ikke har utbrudd (asymptomatisk)?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette har alltid vært et diskusjonstema både blant pasienter og i fagmiljøer og det er dessverre ikke mulig å svare et definitivt nei på spørsmålet ditt. Vi vet at en stor del av dem som får med herpesvirus 2 blir smittet av en person som ikke selv er klar over at hun eller han kan ha en herpes, altså en herpes som gir få eller ingen symptomer. Dette er fordi mange har få eller ingen subjektive plager som smertefølelse, ubehag eller noe sår som de er blitt oppmerksomme på.

Herpesviruset vil hovedsakelig overføres når man har et tydelig sår som kommer i kontakt med den annen parts slimhinner. Mange vet når utbruddet kommer og i hovedsak er det ved en temporær nedsettelse av individets resistens, som ved febersykdom, betydelige og uvanlige anstrengelser, ved plutselig eksponering hud for sollys, som på fjellet om vinteren eller på stranden om sommeren. Mange som har en etablert herpes 2 vil merke prodromer som betyr en type signaler om at et utbrudd er i anmarsj. Disse signalene er som oftest en spesiell irritasjonsfølelse på eller i nærheten av området hvor utbruddet vanligvis kommer. Og av og til kommer ikke noe utbrudd, noe som skyldes at viruset vandrer langs nerven tilbake til der det kom fra uten på gi sår på huden. Dette kalles et abortivt utbrudd, dvs. et utbrudd som av en eller annen grunn begrenser seg selv. Man mener at viruset kan overføres både i forbindelse med at utbruddet er i anmarsj og ved et abortivt utbrudd.

Imidlertid er det i hovedsak ikke slik at viruset overføres når man ikke har utbrudd og svært mange par lever sammen uten noen form for beskyttelse eller forebyggende behandling uten at viruset overføres. Er man imidlertid usikker på det og samtidig ønsker at partneren ikke skal bli smittet så kan bruk av kondom langt på vei hindre virusoverføring. Videre finnes det en forebyggende behandling med et antiviralt stoff som kalles aciclovir eller valaciclovir og som kan tas som tabletter. Man regner med at når man tar tablettene så vil man ikke få utbrudd og dermed ikke være smittebærende. En spesialist i hudsykdommer eller i gynekologi vil kunne utdype dette temaet nærmere ved en konsultasjon om emnet.