Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om herpes type 2

Spørsmål

Jeg fikk mitt første utbrudd av HSV2 genitalis i juli og har i den forbindelse opplevd angst knyttet til en del spørsmål (spesielt at jeg vokset meg nedentil forrige uke). Kan jeg vokse eller barbere meg nedentil? Fører dette med seg en risiko for at jeg sprer herpes infeksjonen fra der jeg hadde primær utbrudd til andre steder? Kan jeg f eks. spre infeksjonen fra kjønnsleppene/anus (der jeg hadde utbrudd) til rumpeballene, tissen/under magen eller lårene mine ved at voksen eller barberhøvelen lager små poreåpninger/kutt (enten ved at jeg shedder eller har et utbrudd jeg ikke er oppmerksom på og viruset blir dratt opp og utover og går inn i åpne porer)? Hvis jeg skal bruke en høvel nedentil, kan jeg også bruke den på rumpa/tissen/magen/lår/ben/armhuler? Jeg er litt forvirret angående hvor viruset befinner seg. Jeg skjønner det slik at det ligger i nervesystemet til blant annet lår, rumpa og under magen. Betyr det at jeg da allerede har blitt "smittet" i hele dette området, slik at jeg ikke kan spre infeksjonen, eller kan jeg spre infeksjonen til nærliggende hudområder fra der jeg har hatt utbrudd tidligere? Hvis jeg har kviser på rumpa, inngrodde hår etc. og plukker på dette, kan dette føre med seg smitterisiko dersom jeg tar meg et annet sted på kroppen etterpå? Kan viruset ligge i en kvise som poppes (via shedding) eller overføres ikke viruset på denne måten (via blod eller hud som ikke har hatt utbrudd)? Kan shedding skje på rumpa, lårene, tissen og under magen (fra hud, ikke slimhinner)? Dersom jeg går på daglig suppressive medisiner, påvirker dette kroppens naturlige immunforsvar mot viruset? Kan jeg bli fingret eller fingre meg selv? Jeg har ofte kutt på fingere pga tørr hud, utgjør dette en risiko jeg burde ta høyde for når jeg tar meg nedentil? Kan jeg gi oralsex til en som også har GHSV2? Kan jeg få det i munnen? Burde jeg ta noen vitaminer for å unngå utbrudd? Kan jeg dusje vanlig under utbrudd eller kan det spre seg til kutt på ben/føtter i dusjen?

Kvinne 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Vanligvis vil et herpesutbrudd komme på et bestemt, distinkt sted, enten der du fikk ditt første utbrudd eller i nærheten av dette stedet, avhengig av langs hvilke nerver det går. Viruset vandrer etter et  utbrudd tilbake til sjaltestasjonen i ryggens nervesystem hvor det blir liggende til neste gang et utbrudd av en eller annen grunn utløses. Hvor ofte man får utbrudd vil variere i betydelig grad;- enkelte får hyppige utbrudd og noen får sjeldnere utbrudd. Herpes simplex utbrudd kan ofte forutgås av enkelte, bestemte hendelser, psykisk som fysisk. Ofte kan f. eks. kraftig soling på stedet der utbrudd vanligvis skjer eller i nærheten avstedkomme utbrudd, sterkt trykk over noen på hudområdet tid likeledes, irritasjon i hudområdet kan nok også av og til forårsake et utbrudd, febril sykdom kan være en annen årsak, en stor fysisk eller psykisk belastning atter en annen. Viruset kan gi utbrudd både på slimhinne og på hel hud, men som oftest får man det enten på huden eller på slimhinne. 


Forsiktig barbering burde kunne gå bra, men i alle fall til å begynne med bør du nok ikke gjennomføre dette når du har et utbrudd. Du bør forsøke å ikke røre herpessåret så langt du kan unngå det. Det er vist at viruset kan fraktes fra ett sted til et annet, men da må nødvendigvis virusvæsken på et eller annet vis trenge igjennom huden eller slimhinnen på et annet sted. Dette er ikke spesielt hyppig, men man bør nok forsøke å la såret være i fred så langt det er mulig. Barbering etterlater ikke sjelden ørsmå overfladiske sprekker i overhuden og dette kan være en inngangsport for at virus vil kunne trenge inn akkurat der, ikke minst ført dit av f. eks. en barberhøvel. Likeledes er det kanske å anbefale at du får litt mer erfaring med herpesinfeksjonen din før du eventuelt vokser på det stedet du har fått utbrudd, voksing vil nok også irritere huden. Og hvis du har kviser eller lignende på noe annet sted på kroppen så gir vi vanligvis råd om å forsøke å la være klemme eller fingre med disse, vanligvis vil de forsvinne av seg selv.  


Vedrørende eventuelle spørsmål om behandlng er det nok å anbefalte at du snakker med enten fastlegen eller den legen som du har hatt å gjøre med verørende din herpes, likeledes når det gjelder mer konkret rådgivning i forbindelse med sex. Det vil være et godt råd å få kontakt med en lege som har bred erfaring i håndtering av herpes, som en hudlege eller en gynekolog,- det vil ofte være en stor mengde spørsmål som dukker opp den første tiden. Vanligvis vil en herpes ikke komme i munnen, men herpes type 1, er det jo mange som har, det oppleves vanligvis som et sår på leppen som står noen dager for så å forsvinne igjen. Det er fullt mulig å ha begge typene. Du trenger ikke ta noen spesielle vitaminer relatert til herpes og du kan dusje som vanlig, men igjen være forsiktig med å berøre eventuelt herpessår da. Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-