Om herpes nedentil

Spørsmål

Hei! Jeg fikk påvisst HSV 2 for 5 måneder siden. Ble fortalt at jeg mest sansynligvis ikke kom til å ha flere utbrudd igjen, men dette var ikke tilfelle. Jeg har hatt 8 utbrudd siden diagnosen! Har ikke funnet ut alle triggerne mine enda, men om stress er en sliter jeg fordi jeg er en engstelig person. Dette er helt forferdelig og spørsmålet mitt er da om jeg da bør starte på valtrex fast, eller hva skal jeg gjøre? Det gir seg ikke og dette gjør det bare vondt værre med å komme over den psykiske delen som kom med denne «sykdommen». Også lurer jeg på om dette da gjør at jeg slipper utbrudd da i perioden jeg går på tablettene fast? Pluss er jeg livredd for om dette vil gå hardt uttover leveren min.. Spurte om å få søkt etter valtrex på blå resept men da ble jeg fortalt av min gynekolog at det ikke var noe vits fordi det ikke kom til å bli godkjent uansett, siden denne diagnosen jeg har fått er selvforskyldt. Noe jeg ikke synes var profesjonelt sagt i det hele tatt! Jeg er UTROLIG deprimert etter dette her og ser ikke lyst på noe på grunn av herpesen og klarer ikke komme meg videre med så mange utbrudd. Jeg vasker hendene mine 40 ganger daglig og spriter de fler, sover med bukse og er paranoid dagen lang fordi jeg er livredd for å smitte meg selv siden dette er noe jeg har blitt fortalt er tilfelle.. Derfor håper jeg på noe eventuelt råd om valtrex kvitter seg med utbruddene eller om det er noen andre muligheter. Håper på godt svar tilbake, takk på forhånd!

Kvinne 19
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår godt at du er lei deg for å ha fått en herpes nedentil, du er på ingen måte alene om å være det. Men på litt sikt trenger det ikke å være fullt så ille som det virker nå, både med vissheten om at du har fått infeksjonen og at du inntil nå har hatt så mange utbrudd som du forteller om. Du innleder brevet med å si at du da du fikk diagnosen ble fortalt at du sannsynligvis ikke ville få flere utbrudd. Man må lure litt på hvem som vil gi en pasient med en nyerhvervet herpes slik informasjon, for slik er det jo ikke. Men på den annen side så hører det nok til sjeldenhetene at utbruddene så å si nærmest kommer "kast i kule", det er uvanlig. 


Ofte er det slik at man over tid blir klar over hva som presipiterer eller trigger et utbrudd;- det kan være alt fra sterkt sollys til febrile infeksjonssykdommer, som halsinfeksjon med feber eller influenza. Videre sterke påkjenninger, som f. eks. det å skulle prestere noe spesielt på jobben, skuffelse i kjærlighetslivet eller store negativt pregede overraskelser. Ofte kommer herpes 2 med hyppige utbrudd i begynnelsen, men vanligvis avtar utbruddene både i hyppighet og styrke over tid. 


Som oftest vil de fleste leger som kan noe om herpes behandle den slik du beskriver den og man vil da ofte begynne med utbruddsbehandling med enten medikamentet aciclovir eller valtrex. Ved utbruddsbehandling starter man å ta tabletter når man er noenlunde sikker på at det vil komme et utbrudd, tidligere tok man da tablettene i 5 dager slik at utbruddet ble avverget. Nå viser litteraturen at man ikke engang trenger å ta tablettene så lenge som fem dager, men kan greie det samme i løpet av færre dager. Dette fungerer godt for svært mange, men man er avhengig av å ha tilgang til tablettene når man merker at et utbrudd er i anmarsj. Medikamentene gir sjelden bivirkninger og tolereres vanligvis godt av kroppens organer.  


Hvis herpesen blir så hyppig som det du antyder i brevet ditt kan man få forskrevet tablettene slik at man tar dem kontinuerlig slik at man overhodet ikke får utbrudd. Ofte bør man da forsøke å ta en pause i behandlingen etter noen måneder eller et halvt år for å se hvordan det går med utbruddsfrekvensen, ofte kommer det nokså fort et utbrudd eller to, men så avtar frekvenen, kanskje så lenge at det ikke lenger er nødvendig å ta tablettene kontinuerlig, men kanskje igjen gå tilbake på utbruddsbehandling, som først beskrevet.


Vedrørende det du skriver om spritvask etc. er ikke nødvendig, men noe forsiktighet bør nok utvises vedrørende berøring av selve såret når det er åpent. 


I første omgang synes jeg du skal finne frem til en lege som har erfaring med behandling av herpes, helst en spesialist i hud og veneriske sykdommer eller en klinikk som steller med dette, som Olafiaklinkken i Oslo eller spesialklinikkene på sentralsykehusene. Der vil du finne god hjelp og støtte i din nåværende vanskelige situasjon, noen å diskutere herpesen din med og som ikke har det synet at et medikament ikke skal forskrives av grunner som du ovenfor angir at den første legen uttrykte. Lykke til og god bedring !