Om herpes i øyet

Spørsmål

Hei

Jeg har fått diagnose HSV 2, Herpes genitalis, og har så langt hatt to infeksjoner ila de siste månedene. Jeg har tidligere kun fått behandling med Zovirax tabletter, men den siste runden nå har jeg også hatt behov for Zovirax krem lokalt.

Jeg leste ikke før noen dager etter at jeg hadde begynt med behandlingen med kremen at Herpes også kan smitte til øyne. Jeg bruker kontaktlinser og har dermed brukt samme hånd til å påføre kremen som til å ta på kontaktlinser. Jeg har selvfølgelig vært veldig nøye med håndhygienen, som man jo alltid er når man bruker kontaktlinser.

1. Ut i fra det jeg leser på nettet, ser det ut til at det er større sjanse for at type 1 smitter til øynene, enn at type 2 gjør det?
2. Hvis jeg blir smittet i øynene, vil jeg merke det? Det står at man ofte kan være smittet uten å merke så mye til det. Jeg har vært litt rød i høyre øyet de siste dagene, og våknet med litt puss i øyekroken (ikke grønt eller gult puss, hvitt). Men dette kan også skje med meg vanligvis fra tid til annen pga kontaktlinsene. Da bruker jeg alltid briller i 1 eller 2 dager for sikkerhets skyld.

Nå er jeg veldig redd for at jeg kan ha smittet meg selv i øyet, og redd for følgeskader ettersom jeg leser at man kan få nedsatt syn og i verste fall bli blind! Men burde jeg dra til øyelegen når jeg ikke har noen mer åpenbare symptomer? I fremtiden kommer jeg nok til å bruke briller under den tiden jeg behandles med Zovirax krem, for sikkerhets skyld.

Jeg har selvfølgelig også resept på Zovirax tabletter, burde jeg ta disse nå tilfelle det er noen infeksjon der, eller vil de ikke ha noe effekt på det uansett siden det evt er i øyet?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Herpes på hornhinnen forekommer oftest hos pasienter som på en eller annen måte har nedsatt immunitet, som ved alvorlig sykdom, medikamenter som påvirker immunforsvaret som cortison eller cytostatika, medikamenter som virker mot kreft etc. Slik infeksjon i øyet er hyppigst forårsaket av herpes simplex type 1 og kan stamme fra sår på eller rundt munnen. Likeledes kan atopisk eczem være medvirkende til øyeinfeksjon. Symptomene kan utvikle seg over tid og består av kløe og ubehag i øyet, tåreflod, rødhet på øyet, dets omgivelser og øyelokk samt smerter.

Ut fra hva du forteller om god håndhygiene i forbindelse med innsetting av kontaktlinser så er nok sjansen for å ha overført viruset fra hånd til øye relatert til påsmøring av zovirax krem nedentil relativt små, men siden du altså nå merker symptomer fra et øye er det sikrest at du i første rekke lar en lege se på det, selv om den største sannsynligheten er at dette stammer fra kontaktlinsen. Hvorvidt du bør starte med zovirax tabletter nå eller la det være er jo en vurdering, men hvis du fremdeles har symptomer fra øyet som ikke har forsvunnet så gjør du ikke noe galt ved å starte med zovirax nå og holde på til øyet ditt er blitt tilsett av lege. Hvis legen finner at det er reell risiko for at det du beskriver representerer en herpesinfeksjon vil han eller hun sende deg til en øyenlege så raskt som mulig. Lykke til og god bedring !