Om hepatitt B

Spørsmål

Hei! For noen dager siden fikk jeg oralsex av en jente jeg kjenner som er kronisk bærer av hepatitt B. Det var bare noen sekunder, da jeg ikke var komfortabel med situasjonen. Hun sier at viruset ikke er aktivt og at eksen hennes aldri fikk det av henne, men jeg lurer fortsatt på om jeg bør sjekke meg? Hvor får jeg eventuelt gjort det? Hvilke symptomer bør jeg se etter, og når pleier de å dukke opp? På forhånd takk!

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er vanskelig å estimere noe om graden av smittsomhet etter en kort periode med oral sex;- at hun angir ikke å ha smittet sin tidligere partner bør nok oppfattes som et godt tegn. Imidlertid bør det vurderes om du skal få det som kalles posteksposisjonell vaksine, dvs. en hepatitt B-vaksine i etterkant av en mulig smittebærende hendelse. Vaksinen bør settes så snart som mulig etter eventuelt smittetidspunkt og du bør derfor så snart som mulig kontakte fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten, alternativt en infeksjonsmedisinsk avdeling eller en klinikk som steller med seksuelt overførbar sykdom;- disse ligger ved sentralsykehusene i landet, i Oslo Olafiaklinikken hvor du kan møte opp på dagen uten timebestilling.


Det kan gå lang tid før du hvis du er blitt smittet får symptomer og disse vil kunne variere. De kan begynne med allmen slapphet, feber, utslett, leddsmerter, kvalme og mangende matlyst. Etterhvert får man mørkfarget urin og lys avføring. Ikke alle får slike uttalte symptomer og noen får ikke symptomer i det hele tatt. De første symptomene dukker opp etter uker/måneder og kan ta så lang tid som opp til 6 måneder. Noen kan imidlertid bli ganske syke og da tar det tid før man kommer i skikkelig form igjen. Så det er all grunn til å handle raskt. Lykke til !