Om håndhygiene

Spørsmål

Hei, jeg må nesten sende et oppfølgerspørsmål her. Jeg HAR hatt symptomer før - jeg hadde det like etter mulig smittetidspunkt, jeg bare har ikke hatt disse symptomene siden. Jeg ønsket ikke å snakke om dem.

At smitte ved nevnte sykdommer som kjønnsherpes, chlamydia, gonore og hpv vanligvis ikke skjer ved blodsmitte vet jeg. Jeg vet også at smitte av disse vanligvis skjer ved seksuell omgang. Men vanligvis er vanligvis og jeg er like bekymret som før og ønsker å understreke at min situasjon er noe spesiell iom at det blir mye blodsøl på fingre osv grunnet kviser og dermed mye kløe i ansikt og hodebunn. Og nevnte dosituasjon med sædrester hvor jeg bestandig sitter - jeg tør ikke engang prøve å begynne å stå og det hadde vel ikke gjort situasjonen mindre farlig uansett - og doen altså ikke skyller ned foran. Det var jo altså sædrester foran i doskåla fra meg som kanskje kan overføres om han spruter urin på dem når han sitter og hans penis er bare noen få centimeter fra mine potensielt bakterie/virusfylte sædrester. Eller at han rett og slett fysisk kommer helt borti når han setter seg. Jeg vet ikke om jeg var klar nok på dette sist.

Det tar tid å få time hos lege og jeg har det med å utsette slike ubehagelige situasjoner så det vil nok ta en stund før jeg får testet meg.

Svar

Hei og takk for nytt brev. Jeg vet ikke om vi kommer så mye nærmere enn det som ble skrevet i forrige brev, men jeg forstår at du er alvorlig bekymret over dine tanker om at du kanskje kan smitte romkameraten med et eller annet. For å ta det generelle først;- amerikanerne gjennomførte i 80-årene store undersøkelser i befolkningstette områder i den tredje verden, vesentlig for å få mer kunnskap om hvorvidt særlig HIV kunne smitte på spesielle måter når folk kom i nærkontakt med hverandre på grunn av bosituasjonen. Undersøkelsene viste entydig at uvanlige smittemåter ikke representerte noen fare i så måte. HIV smitter på tre måter, ved sex, blod og fra mor til barn i svangerskap. Og et par ord om blodsmitte;- blodet må komme inn i den andres organisme på en eller annen måte, som f. eks. ved en sprøyte som altså må penetrere en hudbarriere med i tillegg at stemplet trykkes inn slik at en viss mengde blod kommer inn i vevet. Man bør alltid være nøye med blod selvsagt, men spesielt siden du ikke har fått påvist noen av blodsmittesykdommene bør du kunne ta dette med stor ro.

Siden du nevner at du ofte får blod på hendene i forbindelse med kvisene dine så er jo det et egnet sted til å begynne med. Vi har i dag en rekke medikamenter langt på vei bortimot fjerner kviser hos dem som er plaget av tilstanden, men igjen så anbefales en konsultasjon hoe en hudlege;- vanskelige kvisetilstander behandles best hos dem som har erfaring med slikt.

Det neste vil jo kunne være at du etter at du har kommet i toalettskålen ganske enkelt med en klut med litt såpe på tørker over det området fortil som seden har havnet i og som ikke nås av nedspylingen. Skyller du kluten under varmt vann etterpå skulle det problemet kunne være eliminert slik at du ikke til stadighet går og tenker på at kameraten kanskje kan komme i kontakt med skålens indre når han sitter på toalettet. Ellers holder det som sagt med vanlig håndhygiene og vanlig adferd som f. eks. å skylle hendene hvis det er kommet synlig blod på fingrene eller etter sedavgang hvis du fremdeles har noe på hendene samt å vaske/skylle hendene foran f. eks. matlaging og lignende aktiviteter hjemme.

Du skriver at du ikke liker å snakke om det med det seksuelle hos legen. Det kan selvsagt komme av at ditt inntrykk av legen eller leger er at han eller hun ikke er spesielt imøtekommende vedrørende dette, men det vanlige i dag er nok at leger flest gjennom hele kontordagen i alle fall har en hvis ikke flere konsultasjoner om det samme, seksuelt overførbar sykdom ligger høyt på statistikken når det gjelder grunner til at folk søker lege. De fleste leger er helt profesjonelle og imøtekommende når de føler at en pasient synes dette er vanskelig. Og vanskelig kan det være, det er sikkert, mange leger har nok den samme erfaringen da de selv for første gang skulle ta opp dette. Er du ikke helt fornøyd kan du muligens skifte til en annen lege, i Norge har vi fritt legevalg. Ønsker deg god bedring og lykke til !