Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om gonorè og smittsomhet

Spørsmål

Rett på sak. Min samboer har vært på guttetur i Spania og kom hjem og smittet meg med Gonore. Begge fikk symptomer, han først, så meg en ukes tid senere. Han forklarer at han har hatt oralsex med en dame hvor hun utførte oralsex på hans penis. Etter mye drama og behandling hos hudavdelingen på sykehus var jeg til etterkontroll i går. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde smitten i alle 3 prøvene, dvs hals, vagina og anus. Jeg har kun hatt vanlig vaginalt samleie med min samboer, min munn/hals har ikke vært i kontakt med hans penis. Han har kun hatt kontakt mellom sin penis og hennes hals. Vil dette si at gonore smitter mellom slimhinner fra underlivet og opp i halsen? Jeg forstår ikke hvorfor jeg har gonore i halsen når jeg kun har hatt vaginalt samleie med ham mens han var smittet. Vi har også kysset hverandre når han var smittet. Jeg søker å forstå hvordan disse bakteriene sprer seg mellom slimhinner dersom det stemmer at han kun har hatt oralsex hvor damen utførte dette på hans penis. Takk for svar.

Kvinne
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår godt hvorfor du synes dette er mystisk, men det har sin helt naturlige forklaring. De mikrobene som kan fremkalle tilstanden urethritt, som defineres som en betennelse i urinrøret hos mannen og i livmorhalsen og urinrøret hos kvinnen, så er gonorebakterien eller gonokokken den langt mest smittsomme, både mellom to partnere og mellom den enkelte partners slimhinner. For selv om den seksuelle adferden var slik du beskriver i brevet ditt, dvs. at det var et begrenset antall slimhinner som var direkte utsatt for den annens slimhinner, så vil et minutiøst antall gonokokker enkelt feste seg ved andre kroppsdeler, fremfor via fingrene, slik at de etter kort tid har greid å infisere flere enn de aktivt deltagende slimhinner. 


Du nevner f. eks. at du og partneren din hadde et vanlig samleie, sannsynligvis uten å vite at han på noen måte kunne være bærer av gonokokker, spesielt i sin penis selvsagt, men formentlig også andre steder, som i munnen f. eks. I det vanlige seksuelle samvær skal man passe veldig på for at ens fingre eller andre kroppsdeler ikke kommer i nærheten av den annens øvrige slimhinner, som altså ikke er deltagende i selve den seksuelle akten. Og, i tillegg til dette vil en utflod, stor eller liten, fra urinrøret hos en mann veldig lett bli ført fra fingrene til munnen idet vi jo faktisk hele tiden, uten spesielt å legge merke til det berører munnen vår på en eller annen måte;- etter et måltid, ved vask og stell, ved at det klør litt etc. etc. 


Videre til anus som du også spør om. Avstanden mellom anus og bakre del av skjeden er svært kort hos de fleste kvinner og via de sekreter som er i spill under et samleie vil anus komme i kontakt med gonokokkene. Ved prøvetagning hos kvinner har det alltid hørt med også å ta en prøve fra anus, ikke fordi hun spesielt har involvert anus i angjeldende seksuelle møte, men fordi man av og til finner gonokokker utelukkende i anus, uten slik prøve vil diagnosen kunne oversees siden selv ikke gonokokkene alltid gir tydelige symptomer. Så det var det lange svaret på et kanskje kort spørsmål. Lykke til med behandlingen !     Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-