Om condylomer, HPV og smitte

Spørsmål

Hei, Jeg sovet med en mann seks ganger. I dag får jeg vite om han har kjønnsvorter på penis. Han fikk Condyline 5 mg i Olafia. Jeg tok kjønnsvorter på penis hans med mine hender. Etter det vasket jeg mine hender med vann og såpe før dusjen. Lurer på om jeg ble smittet? kanskje virus var på hendene når jeg vasket mitt underliv? andre spørsmål: Han ga meg oral sex. Lurer på om han har smittet meg hpv eller andre sykdommer hvis han har hpv eller andre sykdommer i halsen? Jeg har lest at hpv smittes via hud. Gjelder dette kun hud i intim område? Hvordan kan vi beskyttet i fremtiden når vi har sex siden hpv behandles ikke? Han har virus i kroppen.

Kvinne
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Vår hud og våre slimhinner kan være infisert med en eller flere HPV-typer og de fleste er helt ufarlige og medfører ikke sykdom. HPV-type 6 og 11 er de som forårsaker vanlige condylomer hos mennesket, som i seg selv ikke er farlige, bare ubehagelige å ha. Selv om din venn altså faktisk har eller har hatt condylomer så er det ikke slik at han nødvendigvis har smittet deg med condylomene, men det kan selvsagt være tilfelle, til tross for at du har gjort det du kunne for å beskytte deg mot slik overføring ved nøye vask av underliv og hender.  Man kan heller ikke utelukke at du kan ha ha fått overført andre HPV-typer, men igjen, det trenger slett ikke å være tilfelle. Det finner mer enn 100 forskjellige HPV-typer eller genotyper hvorav noen altså kan medføre condylomer eller kjønnsvorter mens andre kan være opphav til f. eks. forstadier til kreft i livmorhalsen. 


Hvorvidt du kan være blitt smittet med ett eller flere av disse virusene er det vanskelig å si noe sikkert om, men hvis du merker at du får noe som kan minne om kjønnsvorter eller condylomer kan du oppsøke lege og få behandling for dem. Vortevirus smitter via hud til slimhinner eller til hel hud eller fra slimhinnene til andre slimhinner eller hel hud. Helt å kunne beskytte seg mot slik virusoverføring er vanskelig, men konsekvent bruk av kondom ved samleie kan nedsette smttsomheten med ca. 50 %. 


I Norge har vi et program for alle kvinner som er fylt 25 år og som består av en celleprøve fra livmorhalsen med eller uten typing av HPV hvert tredje år og som vil kunne fortelle om hvorvidt det foreligger ett eller flere av de HPV-typene som er opphav til forstadier til kreft i livmorhalsen. Allr kvinner som bor i Norge oppfordres av Helsevesenet til å detta i denne screeningen. Utover dette er det desverre ikke noen mulighet for å teste om man kan ha ett eller flere HPV-virus;- det tas i klinikken ikke rutineprøver fra halsen eller andre steder foreløpig, HPV-relaterte forandringer i hals eller andre steder er forholdsvis sjeldent. 


Det er også mulig å vaksinere seg mot HPV-virusinfeksjon. Det er en enkel prosedyre og HPV-virusvaksinasjon har de senere årene vært del av barnevaksinasjonsprogrammet for piker og det er nå på trappene at det skal innføres for gutter også. Snakk med fastlegen din om HPV-virusvaksinasjon, han kan informere deg nærmere om hva det innebærer og hvordan det gjøres. Lykke til !