Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om chlamydia og smitteveier.

Spørsmål

Hei! Dette er kanskje et dumt spørsmål, men kan man få klamydia eller kjønnssykdommer av å bruke andres barberhøvel? Jeg tok min søsters med et uhell når jeg var der på besøk, da vi har lik. Jeg er i et fast forhold med samboer og leilighet. I det siste har jeg vært veldig paranoid angående dette og bekymret meg mye. Klarer ikke tenke på noe annet. Jeg har jo ikke vært utro, bare tatt feil barberhøvel. Den barberte jeg meg med nedentil. Har ingen grunn til å tro at jeg har det, utenom at jeg har litt utflod. Men jeg har hatt plager med sopp tidligere, så er nok mulig det er det. Må bare få et bekreftende svar på om jeg kan få det og om jeg burde sjekke meg, blir dårlig av tanken. Vet liksom ikke helt hvordan man skal forklare klamydia med bruk av feil barberhøvel, vet ikke om han kjøper den, så er livredd.. Setter stor pris på svar, slik at jeg får ro i sjela!!

Kvinne 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Vanligvis vil bakterier og virus hurtig miste sin smittebærende evne når de ender opp i andre omgivelser enn det slike mikroorganismer trenger for å kunne eksistere, som tilstrekkelig temperatur, fuktighet, surhetsgrad og andre for dem livsviktige omstendigheter. At skjedesekret skulle kunne sitte igjen på en barberhøvel og forårsake infeksjon hos et annet individ slik du spør om er derfor usannsynlig, gitt at det er gått en viss tid fra da hun benyttet barberhøvelen til du gjorde det. Dette er ikke noen smittevei som vi vanligvis tenker på i klinikken, hvis noen får påvist en chlamydiainfeksjon f. eks. så går man ut fra at denne stammer fra sex med en annen part. Derimot kan nok chlamydia overføres direkte fra en part til en annen ved fingring og annen svært intim kontakt med

en sexpartner utenom samleie. 


Siden du imidlertid nevner at du går med en utflod så er kanskje dette anledningen til at du bør gå til legen og ta prøver slik at årsaken til utfloden bringes på det rene. Du nevner gjærsopp og det er svært utbredt hos kvinner;- gjærsopp regnes ikke som noen seksuelt overført sykdom annet enn at den en sjelden gang kan smitte over til en mann som kvinnen lever i fast forhold med. Og i tilfelle det påvises en chlamydia eller noen annen av de seksuelt overførbare mikrobene hos deg så er det nok all grunn til å anta at de ikke stammer fra din søsters barberhøvel. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-