Om chlamydia og smitte

Spørsmål

Hei.

For ett år siden fikk jeg klamydia av en jeg datet. Fikk sånn 5-6 dagers kur. Men sjekket meg ikke etterpå da jeg bare fikk beskjed om å ta pillene og ikke ha sex på en uke. Jeg hadde ikke sex på over 8 mnd. Så har jeg truffet en. Og vi har datet i 6 mnd. Men for ett par mnd siden så begynte jeg ofte å blø etter sex. Jeg gikk å sjekket også viste det seg at jeg hadde klamydia. Jeg tenkte kanskje der og da at jeg ikke ble kvitt det på den kuren jeg fikk. Og at det er jeg som har hatt klamydia hele tiden. (Var på en jentetur samme helga jeg gikk på turen der det ble endel alkohol, kan det påvirke kuren?)
Men så undrer jeg jo litt og er jo umulig å teste vet jeg. Men kan det være han jeg er med nå som har hatt det? Siden jeg begynte å blø etter sex for ikke så lenge siden? Di første mnd vi hadde sex så blødde jeg kun om vi hadde hatt litt røff sex. Men nå di siste 1 1/2- 2 mnd så blør jeg hver gang vi har sex nesten. Jeg hadde ikke noe symptomer i høst og jeg merket symptomer når jeg fikk det ifjord med kløe og mye utflod som lukter.
Jeg bare vet så lite om dette så bare lurte litt på det. Jeg går med masse skyldfølelse nå også begynner jeg litt å lure på om det heller er han det kommer fra. Siden jeg begynte å blø under sex nå i det siste. Kan det være andre årsaker?
Jeg ble jo behandlet for det.

Mvh jente 30

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Vanligvis vil en behandling, som du altså fikk etterat det ble påvist chlamydia være effektiv, det er sjelden med feilslåtte antibiotikakurer når det dreier seg om chlamydia. En mulighet for behandlngssvikt kan, som du skriver, likevel være at du drakk alkohol i den samme weekenden hvor du også tok tabletter, men det skal nok nokså mye til før kuren ikke virker av den grunn. Siden du imidlertid ikke gikk til kontroll så er det vanskelig å være 100 % sikker på at du virkelig var kvitt din chlamydia, men det er nok størst sannsynlighet for at du var det, spesielt om du hadde hatt symptomer i forkant av prøven som så forsvant med behandlingen.

Du skriver videre at du ikke hadde sex på 8 måneder før du traff en ny mann og dere har nå vært sammen i 6 måneder. For ca. 1-2 måneder siden, altså etterat du hadde begynt å være sammen med ham fikk du symptomer som bestod av blod ved samleiet samt utflod. Og du har fått påvist chlamydia og undrer deg på hvorvidt denne kan stamme fra deg eller fra ham. Det lurer nok de fleste på som får en seksuelt overført infeksjon og ofte er det helt umulig for legen å si noe helt sikkert om det siden begge parter har hatt sex med andre før de traff hverandre. Vi vet at chlamydia kan eksistere uten å overføres i lang tid før den blir oppdaget og ofte konstateres infeksjonen først ved rutinekontroll, dvs. at ingen av partene har hatt nevneverdige symptomer før dette tidspunktet, Chlamydia forløper ofte uten å gi symptomer overhodet. Det viktige er imidlertid at begge parter nå blir behandlet for chlamydia. Hvis bare den ene parten er undersøkt så skal partneren således også behandles, likegyldig om den andre parten ikke har fått påvist infeksjonen. Slik sikrer man seg mot falsk negative prøver.

Så derfor, snakk med partneren om dette hvis du ikke allerede har gjort det. Legen som behandler deg er forøvrig pliktig til å informere din partner om at han også skal behandles. Det er av stor viktighet at to partnere som lever fast sammen behandles samtidig. Dette er fordi man vil unngå ping-pong-smitte, dvs. at ingen av partene kommer til å smitte den andre som følge av asynkron behandling. Man må ikke ha sex i behandlingsperioden som vanligvis er en uke. Videre bør dere begge ta en kontroll ca. 4 uker etter avsluttet antibiotikakur for å forsikre dere om at begge er friske. Og ja, blod kan ha en rekke andre årsaker enn infeksjon i livmorhalsen/skjeden og for å utelukke andre årsaker til de blødningene du beskriver bør du la legen din foreta en underlivsundersøkelse av deg. God bedring og lykke til !