Om chlamydia og eggstokkbetennelse

Spørsmål

Hei,
Jeg fikk for et par år siden påvist klamydiainfeksjon og fikk antibiotika for dette. Jeg hadde symptomer som liknet urinveisinfeksjon, som svie og kontant trang til vannlating. Dette forsvant med en gang jeg startet på antibiotikakuren.

Jeg var også med personen som smittet meg 5 mnd før, og mistenker at jeg kan ha blitt smittet da. Er det mulig at jeg ble smittet 5 mnd før og at symptomene jeg har hadde har vært knyttet opp mot en eventuell eggstokkbetennelse istedenfor? Vil isåfall antibiotikakuren jeg hadde for klamydiainfeksjonen ha vært tilstrekkelig for behandling av dette?

Har lest mye om tette eggledere den siste tiden og blir bekymret for at jeg har hatt eggstokkbetennelse som et resultat av klamydia uten at jeg har visst om det og dermed ikke kan få barn. Er det en mulighet for det?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Hvorvidt du kan ha blitt smittet av den samme personen tidligere er det vanskelig å uttale seg noe bestemt om i ettertid. Symptomene du nevner i forbindelse med den gangen du ble behandlet er fullt forenelige med en nylig overført chlamydiainfeksjon. Symptomer på egglederinfeksjon kan starte slik du beskriver, men vil hvis den ikke blir behandlet kunne utvikle seg til smerter ved samleie, økende utflod, dumpe smerter fra den nederste del av magen og så etter hvert feber, sykdomsfølelse og ømhet ved trykking på magen. Av og til kan imidlertid en slik infeksjon ha nokså vage symptomer og da kan diagnosen være vanskelig. Antibiotikabehandling for en akutt chlamydiainfeksjon er som oftest kortere enn den behandlingen legen ville ha gitt hvis det ble diagnostisert en sannsynlig eggstokkbetennelse.

Chlamydiainfeksjon er en av de aller vanligste infeksjonene vi har og årlig blir mange tusen kvinner smittet med chlamydia og sannsynligheten øker med synkende alder. Sannsynligheten for at du kan ha hatt en slik infeksjon tidligere er som nevnt vanskelig å si noe sikkert om, men i fravær av de nevnte symptomene er sannsynligheten for dette nokså liten. Hvis du bekymrer deg veldig for dette så kan du kanskje ta det opp med partneren din og spørre om han kunne ha hatt en chlamydiainfeksjon på dette tidligere tidspunktet og i tilfelle kunne du kanskje ta dette opp med fastlegen din ved neste legebesøk. Lykke til !