Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om blodsmitte og HIV

Spørsmål

Hei Johannes, Takk for godt svar. Har et par konkrete oppfølgings spørsmål som jeg håper du kan hjelpe med for endelig ro iforhold til dette. 1. Basert på ditt svar så skjønner jeg da at når tannlegen pirker i tennene med den stål pirkeren så er dette ikke en mulig smittevei pga at den ikke vil klare å sende viruset inni kroppen (gitt at den var uren)? 2. Konkret hendelse hos frisør. Frisør klipper/stikker seg på saks. Hvis dette blodet kommer borti sår jeg har i hodebunn, er det da reell smittefare? Hva om skorpe er borte pga hard bruk av barbermaskin, annerledes da? 3. Registrert smitte ift hendelser som dette? Håper på oppklarende og tydelig svar.

Mann 32
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Tannlegen bruker stålpirkeren som en slags forlenget finger til forskjellige undersøkelser, inkludert også i tannkjøttet. Hovedsakelig er anvendelsen slik at instrumentet fungerer som en føler mot tennenes densitet eller en type motstand, også i overgangensonen tannkjøtt/tann. Mindre motstand indikerer caries eller hull som således oppdages og derved kan behandles. Instrumentet er alltid sterilt fra begynnelsen av undersøkelsen og vil vanligvis ikke ledere eller skade, trenge gjennom tannkjøttet uten ved et eventuelt uhell. Du vil ha rett i at hvis den ved et slikt tilfelle, som sikkert ikke er særlg hyppig, vil kunne føre fremmede mikrober inn i pasientens tannkjøtt og således føre smitte, men det er derfor den altså alltid er steril, sammen med det øvrige instrumentarium tannlegen trenger for behandlingene i pasientens munnhule. På den anne side, munnhulen strutter av immunsystemer slik at overføring av eventuell smitte vil kunne avverges av dette, munnen er jo det første bolverket maten, som jo ofte er rik på mikroorgansimer av nær sagt alle slag, kommer til og som altså i denne regionen  langt på vei blir nøytrallisert. 


Det er absolutt tenkelig at en frisør stikker seg på en saks og at blodet på saksen kommer i nærheten eller i et sår som å forhånd måtte kunne forefinnes i hodebunnen. Organet er jo veldig travelt, vi grer, børster, vasker og ikke minst klør oss i hodebunnen, men den er tykk og solid og blodige, mindre betydelige sår forekommer nok sjelden. Og hvis man har skadet seg slik at det forefinnes noe større sår, så sier man sikkert fra til frisøren om det slik at han er forsiktig. Ethvert sår får dessuten meget hurtig en hinne av vevsvæske som beskytter de indre deles av såret, det gjelder forøvrig alle sår på kroppen. Det er også ledd i kroppens naturlige forsvarssystem. Jeg har aldri sett at barbering av hår eller skjegg noen gang er satt i forbindelse med HIV-smitte.   


Skorpen som barberes vekk og som således blottlegger sårets indre er også teoretisk en smittevei, men stort sett så barberer man seg jo selv og noen smittsom substans eller væske forekommer neppe på ens eget utstyr, høvel eller maskin, medmindre man har lånt dem bort til andre, noe som ikke anbefales, det var noe som absolutt ble meddelt befolkningen i epidemiens første år. Og hvis man stusser skjegg hos frisør så er sannsynligheten for at han eller hun bokstavelig talt opererer med utstyr som ikke det er gjort noe med i desinfeksjonsgaten nokså liten. I de første årene ble svært mange slike situasjoner livlig diskutert. Det er veldig riktig at mye er tenkelig og logisk og således kanskje vanskelig å se bort ifra, men realiteten i alle disse konstruktive situasjonene er faktisk at denne typen scenarioer ikke overfører HIV-virus, og det aller viktigste, de er ikke substansiert i litteraturen. 


I seg selv er HIV-viruset meget lite smittsomt;- det viser f. eks. at den statistiske sjansen for å bli HIV-smittet ved et ubeskyttet vaginalt samleie, gitt hele og kontinuerligs slimhinner hos begge parter og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen gjennomførte samleier. Så det som ligger fast er at HIV smitter på tre måter;- seksuelt, fra mor til barn i svangerskap og ved amming, samt som blodsmitte, men det siste må kvalifiseres nærmere, blod skal man være forsiktig med, det vet vi, og vi skal ta forholdsregler, men på den annen side være orientert om at det skal mye til før blodsmitte skjer.  Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-