Om blod i mnnnen

Spørsmål

Hei!

Som mange andre henvendelser dere får, gjelder også mitt spørsmål om hiv-smitte.

Er vel litt paranoid når det gjelder redselen for å bli smittet av hiv. Som jeg har lest av deres tidligere svar er viruset lite smittsomt, og at det skal en del til for faktisk å bli smittet.

Men en dag jeg var på butikken oppdaget jeg blod på den ene fingeren min. Jeg oppfattet det som at jeg hadde fått et sår på fingeren og puttet fingeren i munnen for å få vekk blodet. Etter det så ble blodet borte, og jeg tenkte ikke mer over det.

Men hva hvis dette blodet ikke var mitt eget?At jeg har kommet borti blodsøl i butikken. Kan man bli smittet av hiv ved å få hiv-infisert blod i munnen? Hva hvis man har lett blødende tannkjøtt feks? Jeg har lest at det skal en betydelig mengde blod til for å bli smittet fra åpent sår om man skulle få hiv-infisert blod i det. Hva er betydelig mengde?

Innerst inne vet jeg at jeg maler opp en situasjon jeg bare burde glemme, da jeg ikke har utsatt meg for smitte. Kan du berolige meg med dette?

Hilsen hormonell paranoid gravid

Svar

Hei g takk for brevet ditt. Dette er en vanlig situasjon som skremmer mange idet man tenker at blod er blod og dermed farlig. HIV overføres bl.a. ved blodsmitte, med det er alltid med en annens blod. At du på noen måte skulle få en annen persons flytende blod på fingeren din er høyst usannsynlig siden blod koagulerer som vi vet etter bare kort tid. Dessuten befinner det seg neppe ansamlinger av blod rundt omkring i våre vanlige omgivelser på våre breddegrader. Så blodet er overveiende sannsynlig ditt eget. Og selv om et skulle være tilhørende noen annen så måtte tilfellet være at vedkommendes blod var HIV-smitteførende, dvs. at han eller hun forholdsvis nylig var blitt smittet. Blod kan på mange måter sidestilles med sæd og vaginalsekret når det gjelder sjanse for smitte og så lenge dette blodet ble deponert i munnhulen din så er sannsynligheten for smitteoverføring helt minimal siden munnen formelig strutter av immunsystemer som nøytraliserer både sæd, vaginalsekret og i dette tilfelle blod slik at smitteraten her vil være godt under den ved et vanlig fullgått heteroseksuelt samleie som er på mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen.

Du skriver videre at du mener at blod smitter hvis det kommer bort i et åpent sår, og det kan selvfølgelig være tilfelle, men i litteraturen er det få eksempler på dette. Det som da skal til er at både både blodet og såret begge er helt nyoppståtte og at det i tilegg foreligger et visst trykk og i tilegg gnidning slik at altså blodet blir gnidd inn i såret, noe som bl.a. kan forekomme under f. eks. krigshandlinger. Så, alt i alt har du lite å være bekymret for og hvis ikke disse tankene avtar så kan du ta dem opp med fastlegen som vil kunne henvise deg til hjelpere innen helsevesenet som har bred erfaring med denne typen angst. Lykke til og god bedring !