Om bekymring for seksuelt overførbar sykdom.

Spørsmål

Fortsatt angst for HIV. I går tok jeg enda en HIV-test blodprøve som ble sendt inn til laboratoriet. Jeg fikk svar på prøven i dag at det ikke er påvist hiv, syfilis eller hepatitt b. Når jeg tok blodprøven i går var det gått 12 uker (84dager), men det har ikke gått 3 måneder siden 12 uker er mindre enn 3 måneder. Jeg vet bare er på detaljnivå, men 3 måneder er 92 dager. Er det like sikkert etter 84 dager(12uker) som 92 dager (3måneder)? Testen som ble tatt er en såkalt combotest. Vil du si svaret jeg fikk er 99,5% sikkert eller 100% sikkert. Jeg vil være helt helt sikker på at jeg ikke er smittet av HIV. Jeg ble også fortalt av en lege at det er to typer hiv. Det er hiv 1 og hiv 2. Legen sa at resultatet på hiv 1 kommer fort opp på et prøvesvar, men svaret på hiv 2 kan ta lenger tid. Jeg lurer derfor på om vindusperioden for å oppdage hiv 2 er på lenger enn 12 uker? Det jeg engster meg for er at jeg i tillegg til samleie med kondom utførte oralsex på en prostituert. Når jeg tenker tilbake så hadde jeg et lite munnsår i munnviken når jeg utførte oralsexen. Jeg er redd det har kommet skjedesekret fra hennes vagina i såret mitt. Hvis denne kvinnen er HIV-smittet, noe jeg ikke vet. Hva er da sjansen for å bli HIV-smittet ved en slik episode hvis en skulle gått ut ifra at kvinnen har hiv. Hvor lang vindusperiode er det på syfilis og hepatitt b? Er svarene jeg fikk på syfilistesten og hepatittesten også helt sikre etter 12 uker? Jeg er fortsatt veldig redd selv om jeg fikk svar i dag om at ingenting er påvist. Har lenge vært enormt engstelig og så si vært overbevist om jeg har hiv, så jeg har vært veldig deprimert den siste tiden. Trenger jeg å ta en ny hiv-test etter det har gått nøyaktig 92 dager etter hendelsen for at jeg skal være 100% sikker? Etter tre uker tok jeg en klamydia og mycoplasma-test hvor begge var negative. Legen sa prøvene på de to testene var ganske sikre etter tre uker. Er begge svarene 100% etter tre uker? Hilsen mann 33år.

Mann 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er leit å lese at du fremdeles er så bekymret over det som skjedde for snart tre måneder siden;- du har hatt minimal risiko og prøvene har alle vist negatve resultater etter 12 uker, som må kunne sies å være ekvivalent med tre måneder. Du trenger ikke å ta nye tester nå. Jeg vil gjerne oppklare deg vedrørende det med prosentangivelser og medisinske prøver;- prøvers validitet og reliabilitet er empiriske størrelser som uttrykkes ved sensitivitet, spesifisitet, positive og negative prediktive verdier og konfidensintervaller. Ja, det var mange ord på en gang, slå dem opp hvis du har tilgang til læreverk i medisinsk epidemiologi og biostatistikk, der vil du finne ut at dette er et vanskelig felt som ikke kan kondenseres til prosentangivelser. 


Det er riktig at det finnes et HIV 2-virus, det påvises sjelden på våre breddegrader og er innebefattet i combotesten, du har heller ikke HIV-2. Du blir ikke smittet ved at skjedesekret muligens kommer i kontakt med munnviken din, det er helt usannsynlig selv om du mener du hadde et sår der, det vil være beskyttet av en sårvæskehinne som  ikke slipper sekret igjennom, dessuten strutter munnhulen av lokale immunmekanismer. 


Når det gjelder syfilis så er tre måneder mer enn tid nok til å kunne utgi svaret som negativt;- spørsmålet vedrørende hepatitt B, som jo kan smitte seksuelt, er noe mer komplisert siden det ved screening ikke settes opp genteknologiske tester, men benytter en teknikk som kalles ELISA, dog er disse testene blitt mer sensitive med årene, så jeg symes du skal slå deg til ro med de 12 ukene som har gått også når det gjelder hepatitt B, selv om i alle fall eldre litteratur viser til at intervallet mellom smitte og sykdom kan være så langt som 6 måneder. Siden det skrives slik så betyr det at et og annet slikt tilfelle er dokumentert i litteraturen og det betyr således ikke at at det på noen måte er vanlig. 


Når det gjelder chlamydia og mycoplasma så overføres jo de vanligvis til penis og fremkaller en urethritt, som greit kan påvises med mikroskopi av sekret fra penistuppen. Siden du brukte kondom ved samleiet så er sannsynligvis disse prøvene helt riktige siden jo kondom beskytter godt mot urethrittoverføring;- tre uker holder generelt i massevis. 


Jeg håper med dette at du greier å legge bekymringene dine fra deg og venne deg til tanken på at du er frisk og rask, hvis det faller vanskelig så synes jeg du skal ta det opp enten med fastlegen din eller noen annen instans som kan hjelpe deg videre til erfarene hjelpere;- det er ikke sjelden det skjer siden det er nokså vanlig å være engstelig for seksuelt oveførbar sykdom, det er noe som det er lang erfaring med og god hejlp imot. Lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-