Om angst for overføring av condylomer

Spørsmål

Jeg fikk påvist kondylomer i 2008 ved penis, på peniskaftet og ytterst i urinveisåpningen. Kondylomene ble først behandlet med midler som Wartec, Aldara o.l. Da dette ikke ga ønsket effekt ble det foretatt frysing, kirurgisk fjerning og laserbehandling (perioden 2008 - 2011). Har siden 2012 vært symptomfri. En stund etter dette møtte jeg min nåværende samboer, jeg har vært åpen om tilstanden og vi har å valgt å ha et normalt samliv uten beskyttelse. I starten av forholdet slet jeg litt med å slappe av i forhold til kondylomene, jeg var engstelig for at de skulle komme tilbake og jeg begynte å utvikle en form for virusfobi. Etter noe tid klarte jeg å senke skuldrene og få det litt på avstand, det bedret samlivet vårt helt frem til vi fikk barn for 3 år siden. Etter det kom virusfobien tilbake og jeg har vanskelig for å finne tilbake til et normalt samliv med min samboer. Hver gang vi har samleie er jeg bekymret for at jeg har kondylomer som jeg ikke har lagt merke til, jeg oppfordrer alltid til at vi skal dusje etterpå og skifte sengetøy. Min største frykt er at dette ved en tilfeldighet smitter vårt barn. Jeg er derfor i overkant nøye med hygiene og i perioder har jeg brukt Antibac på hender. For en tid tilbake oppdaget jeg tilbakefall, men kun 3 små kondylomer. Disse har jeg fjernet med frysing hos lege. Da jeg var hos legen spurte jeg hvordan dette smitter og hvilke forholdsregler jeg bør ta, men fikk ikke noe klart svar og han mente det holdt med håndvask. Dette hjalp ikke akkurat på bekymringen min og nå berører jeg helst ikke penis, jeg bruker papir til å holde i penis når jeg er på toalettet, når jeg vasker penis i dusjen vasker jeg meg gjentatte ganger etterpå. Ønsker gjerne et faglig forankret svar på hvordan kondylomer smitter, stemmer det at det kan smitte via fingrer/hender? Hvis jeg har oralsex med samboer, vil viruset kunne smitte videre etterpå via munn? Hvordan kan jeg ha et normalt, forsvarlig og trygt samliv med min samboer?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er leit å lese at du har fått så store problemer akkurat vedrørende dette med condylomer. Generelt er det jo det å si om condylomer at de er fremkalt av HPV-virus 6 eller 11, overføres ved gnidning fra hud til slimhinne og omvendt eller mellom hud og hud eller fra slimhinne til slimhinne. Condylomer kan videre overføres indirekte via hender som involveres i den seksuelle situasjon, men utover det er det nok svært lite sannsynlig at condylomene sprer seg, som via sengetøy f. eks.  Vanlig håndhygiene greier seg mer enn nok. Condylomer kan også overføres ved oral sex. HPV har intet med seboroisk eczem å gjøre. 


Condylomer er generelt svært utbredt, 70-80 % av alle får en eller flere HPV-virusbetingede infeksjoner i løpet av livet, 90 % av oss kvitter oss med infeksjonene i løpet av 6-24 måneder uten behandling. Condylomer er svært vanlig og byr som oftest ikke på andre problemer enn kanskje å gå noen tid hos legen når man får dem. Helt å forebygge overføring av condylomer mellom to samlivspartnere er det nok ikke noen fast oppskrift på, men ved konsekvent bruk av kondom ved samleie så kan overføringsfrekvensen nedsettes anslagsvis med ca. 50 %;- noe avhengig av hvor condylomene sitter rimeligvis. Det er helt usannsynlig at du kan smitte ett eller flere av dine barn tilfeldig med condylomer.  


Condylomer er ikke farlig på noen måte og medfører ikke øket risiko i seg selv for at man huser andre HPV-typer. Formentlig går din kone til cytologisk kontroll hvert 3. år slik som screeningprogrammet er utformet, etterhvert vil HPV-typing følge alle som deltar i programmet.  For endel år siden ble HPV-vaksinasjon tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet for piker og det skal nå utvides til også å gjelde gutter. Imidlertid er det ingen ting i veien for at dere kan la dere vaksinere, flere av de vaksinene som blir tilbudt inneholder spesifikk beskyttelse mot HPV 6 og 11, altså de HPV-typene som fremkaller condylomer. Vaksinen vil ikke ha innvirkning på tilstedeværelse av HPV-betingede vorter i nåtid, men vil forebygge ny infeksjon. Dette er noe som dere kan ta opp med fastlegen eller annen lege innen primærhelstjenesten, eventuelt en gynekolog eller dermatolog. Angsten du har for condylomer er et annet felt du kan snakke med fastlegen om og som han sikkert også kan kanalisere hjelp til. Lykke til !