Om analsamleie

Spørsmål

Hei. For 5 måneder siden gjennomførte jeg en konisering pga høy celleforandring i livmorhalsen. Jeg skal snart gå å sjekke meg for om jeg er kvitt dette viruset eller om jeg fortsatt har det. Etter koniseringen har jeg hatt sex med to x' kjærester. Jeg vet at disse to mest sannsynlig har eller har hatt dette viruset da jeg var med de for 1-2 år siden da jeg hadde viruset. Nå bekymrer jeg meg for om jeg har blitt smittet på nytt igjen.
Jeg har aldri hatt analsex før, men dette skjedde en halv gang nå. halveis. At penis var litt innenfor. Brukte ikke kondom.

1. Hvis jeg tester positivt på HPV virus nå må jeg også sjekke for om jeg har fått denne infeksjonen i endetarmen? Har lest at dette ikke er vanlig praksis/ tilbud legene normalt gir.

2. Er det fastlegen som henviser til en sånn undersøkelse/ test?

3. Hvis han jeg hadde analsex med ikke hadde viruset, men ble smittet av meg. Er det garantert at han ble smittet via vanlig sex også ga det til meg via analsex rett etterpå? Eller er det en mulighet for at jeg kan ha sluppet å få det i endetarmen?

4. Er det mulig å ta en blodprøve som viser om man har en hpv infeksjon i kroppen? Hvis det viser seg at jeg har hpv virus i livmorhals nå og det feks går vekk om et halvt år vil jo jeg aldri vite når det eventuelt går bort i endetarmen.

Jeg fikk plutselig en ny bekymring og er veldig redd for at jeg nå kan få kreft i endetarmen. Jeg blir helt frustrert over dette viruset. Jeg har lest at menn som har sex med menn har mye høyere sjanse for å få kreft enn kvinner i livmorhalsen. Men gjelder det hvis menn har ofte sex. Hva med kvinner som bare har hatt analsex en gang? Går de under samme risiko som menn som har sex med menn?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du er bekymret spesielt fordi du tenker deg at du kan ha blitt smittet med det samme viruset i endetarmen idet han hadde noen grad av anal kontakt med din anus. Utelukke det kan man selvsagt ikke, men siden kontakten var så kortvarig som du beskriver så er nok sjansen for det nokså liten.

HPV-testing er ikke noen vanlig rutine fra anus, ei heller celleprøve etter analkontakt med tanke på celleforandringer på linje med celleprøver (pap-smear) fra livmorhalsen. Derimot er begge prøvene medisinsk mulig, men i tilfelle må det da sannsynligvis gjøres etter spesialavtale med både mikrobiologisk laboratorium og pathologen.

Videre skriver du at du nå engster deg for å få kreft i anus siden det er de samme oncogene eller kreftassosierte HPV-typene som fremkaller kreft i anus som de typene som fremkaller kreft i livmorhalsen. Det er slik at slimhinneoverflaten i de to organene er likt oppbygget, men for øvrig er de to organene som kjent vesentlig forskjellige.Dette gjør at det er meget vanskeligere å foreta inngrep på tidligere stadier av analkreft enn det det er i livmorhalsen. Videre er det uklart fra hvilken del av anus/analkanal prøven skal tas og hvordan man skal forholde seg til eventuelle positive svar. Derfor er dette en omfattende problemstilling og bakgrunn for diskusjon i hele den vestlige verden og dette er grunnen til at det ikke foreligger omforente rutiner for hvordan denne problemstillingen skal møtes. Derimot er det klart at de aller fleste HPV-virus også i anus vil forsvinne av seg selv etter kortere eller noe lenger tid og mye før dette fører til kreftutvikling, som kan ta opp til 30-40 år. Det er ingen blodprøve som kan vise hvorvidt man er smittet med en eller flere typer HPV.

Kreft i anus er i Norge en sjelden kreftform med ca. 40-50 tilfeller pr. år, noen flere kvinner enn menn. Risikofaktorene er bl.a. tidlig debut med analsamleie, hyppig ubeskyttede analsamleie med forskjellige partnere, røking, nedsatt immunforsvar som ved HIV-infeksjon eller immunmodulerende behandling for annen sykdom, tidligere kreft i livmorhalsen samt en rekke andre. Dette er studert spesielt i USA hos bl.a. menn som har sex med menn;- det er riktig at denne gruppen er den som har størst statistisk sjanse for å få analkreft. Det anbefales at alle som ønsker å ha analsamleie bør bruke kondom. Selv om analsamleie er en av risikofaktorene så trenger ikke kvinner å ha hatt dette for å få kreft i anus;- man mener at viruset også kan spre seg fra vagina til anus uten denne praksis.I det store og hele diagnostiseres vanligvis analkreft etter at pasienten har hatt symptomer i anus hvorav de viktigste er blødning, smerter og at det foreligger en fortykning eller svulst i anus eller i analkanalen m. fl..

Som det fremgår er dette en omfattende problematikk. Ta eventuelt det du føler at du ikke har fått svar på opp med legen som forestår kontrollen av din konisering, han vil kunne gi deg en mer fullstendig informasjon enn dette brevet tillater. Han eller hun vil også kunne gi råd om eventuell HPV-vaksine. Lykke til !