Om å underrette partnere ved seksuelt overførbar sykdom

Spørsmål

Hei, Den 22. august i år tok jeg en klamydiatest hos Olafiaklinikken (hjemmetest). Den var negativ. Fant så ut at jeg burde teste meg for alt og ikke kun klamydia. Det gjorde jeg 10. september i år (klamydia inkludert). I og med at det har gått over to uker uten at jeg har hørt noe, så er den også negativ. Imdidlertid oppdaget jeg i forrige uke noe blank utflod på penis i tillegg til lett svie ved vannlating (typiske klamydiasymptomer). Har hatt sex med kun en partner i mellomtiden. Derfor gir det ikke helt mening at jeg skal få symptomer nå. Legen analyserte utfloden, men kunne ikke se klamydia i mikroskopet. Men han mente det var en bakterie/betennelse og ga meg antibiotika uten at jeg har en konkret diagnose. Jeg leser at ved en positiv test så må partnere tilbake til seks måneder varsles. Er det nødvendig å varsle de når jeg har hatt to negative tester? Det er kun en jeg kan ha blitt smittet av ved de to siste . Håper å slippe å forholde meg til en positiv test, men vil heller ikke involvere de to andre jeg har hatt sex med det siste halvåret dersom det ikke er strengt tatt nødvendig. Og to negative tester bør jo eliminere de to andre?

Mann 27
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra det du skriver har du ikke chlamydia. Men siden du fikk utflod, noe man vanligvis jo ikke har, så har du det som kalles en urethritt. Urethritt er betegnelsen på en, vanligvis seksuelt overførbar tilstand som består av en betennelse ytterst i urinrøret, hvorav chlamydia bare er en av flere mikrober som kan fremkalle tilstanden, bl.a. også mycoplasma genitalium og gonore-bakterien. Legen som fant betennelse i urinrøret ditt konstaterte at du sannsynligvis hadde urethritt og siden du ikke har fått prøvesvar i posten må vi gå ut fra at man ikke fant tilgrunnliggende mikrober på laboratoriet. Da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt og den er det vanligste. 


Olafiaklinikken pleier å utgi et skrive om dette til pasienter som har symptomer på urethritt og som derfor behandles. Legen kan ikke finne chlamydia eller andre spesifikke mikrober i mikroskopet annet enn eventuelt gonore-bakteriene, han eller hun finner derimot et forhøyet antall hvite blodlegemer i sekretet fra penis og disse indikerer at det foreligger en betennelse i urinrøret. 


Når det gjelder partnere og varsling er det bare når pasienten har chlamydia at han eller hun er lovpålagt å varsle partneren;- imidlertid er det slik at man, når altså denne diagnosen er stilt, har fått dette fra en eller annen seksualpartner og da ønsker helsevesenet at pasienten også i dette tilfellet skal varsle aktuell partner/ aktuelle partnere, fordi de bør undersøkes og eventuelt behandles der hvor legen også hos en eller flere av dem finner tegn til betennelse, noe som kan medføre at når betennelsen får stå lenge ubehandlet så kan det oppstå komplikasjoner hos begge kjønn. 


Uten opplysning om at noe kan foreligge vil den eller de kunne føre smitten videre til en annen, også til deg, hvis du er seksuelt sammen med den ene eller flere av dem etter dette. Problemet er at denne typen betennelse spesielt hos kvinner, men ikke sjelden også hos menn forløper uten særlig symptomer. 


Olafiaklinikken bruker vanligvis gi ut et skriv hvor akkurat dette er forklart. Hvorom allting er, siden du fikk behandling har du noe å behandle og diagnosen er uspesifikk urethritt når mikrobe ikke er funnet. Når det gjelder partnere og varsling er det bare når pasienten har chlamydia at han eller hun er lovpålagt å varsle partneren;- imidlertid er det slik at man, når altså denne diagnosen er stilt, har fått dette fra en eller annen seksualpartner og da ønsker helsevesenet at pasienten også i dette tilfellet skal varsle aktuell partner/ aktuelle partnere, fordi de bør undersøkes og eventuelt behandles hvis legen finner noe på en eller flere. Uten opplysning om at noe kan foreligge vil den eller de kunne føre smitten videre til en annen, også til deg, hvis du er seksuelt sammen med den ene eller flere av dem etter dette. 


I så tilfelle kan altså du bli smittet igjen og kanskje måtte ha en ny antibiotikakur, dette kalles ping-pong-smitte og er ikke helt uvanlig idet mange synes det kan være vanskelig å si noe om dette til en eller flere partnere. Ikke desto mindre gjør man seg jo selv en tjeneste ved å sørge for at ens partnere blir behandlet for noe de eventuelt måtte ha. Det bør gjøres i dette tilfellet. Lykke til og god bedring !