Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet på ene side av ansiktet, smerter i nakke - kan plagene mine skyldes borrelia?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk i fjor sommer mellom 20-30 flåttbitt. Jeg klarte å fjerne alle utenom en innenfor 1-3 dager etter bittet kom. Den ene jeg ikke klarte å få fjernet fikk jeg en ukes antibiotika kur for.

Jeg har hele tiden trodd at jeg ikke kan bli smittet med borreliose hvis jeg får fjernet flåtten, selv om den har sittet noen dager. Men etter litt mer undersøkelser forstår jeg det som at flåtten smitter mens den suger blod, noe som gjør at den kan smitte selv om det bare har gått litt tid etter den begynner å suge blod. Stemmer dette?

I fjor høst begynte jeg å få noen uforklarlige symptomer som hodepine, nummenhet og prikking på høyre side av ansiktet, smerter i nakke og ryggmargen, nattesvette, utmattelse, røde veldig avmerkede utslett på brystet og veldig nedsatt allmenntilstand.

Ettersom jeg hadde fått antibiotika for den ene flåtten jeg ikke fikk fjernet utelukket jeg at jeg kunne fått borreliose, men kan det allikevel ha vært det jeg har fått? Har nå slitt med samme plagene i rundt et år med gradvis forverring.

Jeg har vært inn på alle mulige undersøkelser der alle mulige forskjellige blodprøver er tatt, stoffskiftet er sjekket, og jeg har tatt MR av nakke og hodet, og det så helt fint ut, så det er altså ikke funnet noen sykdomstegn tross alle symptomene. Kan det være sannsynlig at det er borreliose jeg har fått?

Hvilke undersøkelser og tester burde jeg ta for å undersøke om det kan være dette? Er det noen behandling for dette hvis jeg har gått med dette over så lang tid?

Mann 22

Mann 22
Svar

Hei.

Dersom man klarer å fjerne flåtten innen 24 timer etter at den har bitt seg fast, har en redusert sjansen for borreliainfeksjon i betydelig grad. Derfor er rådet å sjekke seg hver kveld i flåttsesongen, og fjerne flått umiddelbart. Noen garanti mot borrelia gir allikevel ikke dette, selv om sjansen for smitte reduseres vesentlig ved å fjerne den innen 24 timer.

Du sier at du fikk en ukes antibiotikakur. Ved borreliainfeksjon skal en behandles i 2 uker, fortrinnsvis med penicillin.

Du har nå diverse plager som får deg til å lure på om det kan skyldes borrelia. Jeg kan naturligvis ikke gi deg noe sikkert svar på dette uten legeundersøkelser, og det kan prinsipielt sett ikke utelukkes.

Det at du fikk kun en uke med antibiotika, og ikke de anbefalte to, kan teoretisk sett øke risikoen for at bakterier kan ha overlevd.

Jeg synes derfor du skal gå til fastlegen din for å bli undersøkt og utredet for dette. Det aktuelle er blodprøver, kliniske undersøkelser og evt henvisning til nevrolog og/eller infeksjonsmedisiner, alt etter hva legen finner eller ikke finner.

Borreliose kan behandles, jfr ditt spørsmål. Den behandles med antibiotika, og behandlingen er effektiv.

Ha det bra og lykke til.