Nervøs for hiv-test-resultatet

Spørsmål

hei. jeg er gravid og har i den forbindelse tatt hiv-testen. jeg venter på svar på den. siden det er en sjasj for at jeg kan ha hiv så er jeg veldig nervøs. jeg lurer på hva symptomene er og hvor lang tid det tar fra enblir smitta til det vises på testen. jeg vet at det kan ta en stund før jeg får svar tilbake, men jeg håper på svar veldig raskt i og med at jeg er i en slik situasjon. jente 20 år.

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg!

Det kan være virkelig vondt å gå å bekymre seg for å ha blitt smittet med hiv. Mange som går og venter på testresultatet opplever at tankene ustoppelig kretser rundt dette spørsmålet mesteparten av dagen. Og kanskje om natten også. Jo nærmere man kommer den dagen at man skal få resultatet, desto sikrere blir man gjerne på at testen vil være positiv...

Hvis du skulle være smittet, vil testen vanligvis slå ut positivt i løpet av relativt kort tid. De aller fleste som er blitt smittet får positiv test i løpet av 8 til 12 uker. Men, i enkelte tilfeller kan det ta lengre tid. Ved tvil må du ta 2 prøver med 3 måneders mellomrom.

Du spør om symptomer hvis man er blitt smittet. Noen, men ikke alle, får en kortvarig sykdom som kan minne litt om kyssesyke (mononuklose) kort tid (3-6 uker) etter de ble smittet. Dette kalles akutt hiv-infeksjon. I typiske tilfeller får den smittede feber, svelgsmerter og hovne lymfeknuter. Det kan også være hudutslett, diaré, hoste og belegg på mandlene.

Deretter er de aller fleste uten symptomer i mange, mange år. Enkelte får likevel forstørrede lymfekjertler flere steder i kroppen.

Det hjelper ikke så mye å vurdere egne symptomer mens du venter på testresultatet. Sannsynligvis klarer du likevel ikke å vurdere hvor sannsynlig det er at du skulle ha blitt smittet. Derfor må du rett og slett vente til testesultatet er klart. Kanskje er det en trøst å tenke på at de aller fleste som er bekymret for å være smittet, ikke er det.

Lykke til!

Les mer om hiv og aids

Besøk sidene til Pluss - Landsforen ingen mot aids