Når kan jeg ta en test etter et seksuelt møte ?

Spørsmål

Hei doktor Thorvaldsen! Jeg er bekymret om dagen. For noen dager siden hadde jeg ubeskyttet sex med en mann etter en tur på byen. Mannen er i begynnelsen av 30-årene og etnisk norsk. Jeg går på p-piller, så er ikke redd for å bli gravid, men er redd for sykdommer. Hvilke tester anbefaler du meg å ta og hvor lenge bør jeg vente før jeg tar disse? Jeg er også bekymret for eventuell HIV-smitte. Jeg tror jo selvsagt ikke at vedkommende har dette, men er likevel engstelig. Jeg leser så mye forskjellig om den såkalte vindusperioden for HIV-test. Leser på HIVNorge at man må vente i 12 uker, mens andre steder leser jeg alt i fra 4-8 uker. Hva er egentlig riktig? Kan nevne at mannen jeg hadde samleie med, fikk utløsning. Når kan jeg teste meg? Takk for svar. Vennlig hilsen kvinne.

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det vanlige vedrørende tid mellom eventuell seksuell risiko og en sjekk hos legen vil være ca. to uker eller, hvs det ikke er symptomer nærmere tre uker. Da vil legen ta urinprøve for de vanlige årsaker til urethritt, den hyppigste av de seksuelt overførbare sykdommene som er chlamydia, mycoplasma genitalium samt gonore-bakterien. Videre kan man da ta prøve for syfilis samt de vanlige blodsmttesykdommene, herunder hepatittene og HIV. Hvis det har fremkommet symptomer eller tegn til noe du ikke kjenner igjen er det vanlig å nevne dette for legen slik at han eller hun kan vurdere om det kan settes i forbindelse med eventuell seksuelt overførbar sykdom. 


Du spør spesifikt om HIV. I dag har vi en prøve som kalles HIV-combotesten og som er i bruk hos praktisk talt alle laboratorier. Den har høy sensitivitet og spesifisitet og blir i det store og hele positiv for dem som er sant positive etter ca. 2-3 uker. Er denne testen da negativ er sjansene for at man er sant negativ svært store. Det hører med til sjeldenhetene at en HIV-test som var negativ på det dagjeldende tidspunkt senere blir positiv, da foreligger det ofte spesielle forhold som annen sykdom, spesielle medikamenter etc. Imidlertid ønsker laboratoriet en senere test for å være aldeles sikker på at det ikke skulle kunne være en og annen positiv som reagerer sent på testen. Det er slik det er, forskjellige laboratorier har forskjellig terskel her, og enkelte så lenge som tre måneder. I endel andre land har laboratoriene andre grenser. 


Viktig er det å huske på at HIV er en sjelden sykdom i Norge, at de fleste som er HIV-positive får antiviral behandling som i de fleste tilfellene vil forhindre en overføring av viruset samt at viruset i seg selv er meget lite smittsomt. Lykke til !  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-