Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når kan jeg ta en HIV-test etter usikker sex ?

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å få tatt noen tester i forbindelse med en episode ubeskyttet sex (med en norsk mann). Nå har det gått ca. 8 uker, og ut i fra det jeg tidligere har lest om HIVtest, så skulle 8 uker være lang nok tid til å kunne påvise viruset i blodet. Så leste jeg nettopp på HIV Norge sine hjemmesider at man egentlig må vente i 3 måneder for å være sikker på å få en pålitelig test, mens de på Statens Serumsinstitutt i Danmark skriver følgende: "Med kombinationstesten er et negativt svar med sikkerhed negativt, såfremt testen tages 4 uger efter, man har været udsat for mulig smitte. Med mindre der er symptomer på akut hiv-infektion, eller man er kommet i en ny risikosituation, anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor ikke, at man testes igen." Så nå er jeg litt forvirret; Hvorfor er det slik i Norge at den såkalte vindusperioden for HIV har øket fra 8 til 12 uker? Jeg trodde testene som ble brukt til å påvise hivvirus hadde blitt mer moderne, og ikke mindre moderne med tiden? Og bruker de en bedre og mer moderne type test i Danmark, siden man kan få et pålitelig resultat der allerede etter 4 uker, mens man her i Norge må vente i 12 uker? Det hadde vært fint med en oppklaring rundt dette, fordi jeg synes det er kjedelig og lenge å gå rundt og vente så lenge. Jeg har forøvrig ingen symptomer på en akutt HIV-infeksjon (har lest en del om dette), og føler meg ellers frisk og fin. Jeg går på Melleva kombinasjons-p-pille, og har lest på pakningsvedlegget at denne pillen kan påvirke enkelte prøvesvar pga sine virkestoffer, men det står ikke hva slags prøver det er snakk om. Kan jeg risikere at HIVtesten jeg skal ta, ikke blir riktig pga denne pillen? Jeg går også på antidepressiva (zoloft, 100 mg daglig) og laveste dose antipsykotika (olanzapine, 5 mg daglig). Vil disse medisinene ha noe å si for HIVtetsen? Hvilke andre typer tester bortsett fra klamydia og HIV anbefaler du at man tar etter ubeskyttet sex? Takk for svar! Vennlig hilsen forvirret kvinne.

Kvinne 34
Svar

Hei og takk for brevet ditt hvor du forteller at du tenker å gå og få testet deg etter en episode med ubeskyttet sex for noe over 8 uker siden. Det er alltid en god ide, slike tester som inkluderer prøver for urethrittene, gonorè, chlamydia og mycoplasma genitalium er de vanligste og de kan alle tas etter ca. 2 ukers tid. Prøver for de øvrige blodsmittesykdommene som hepatittene og syfilis kan vente noe lenger og du har særlig lurt på hvor lenge man må vente med HIV-testen;- du har sett at danskene har satt en grense på ca. 4 uker etter risikotidspunktet såfremt det tas det som kalles en HIV-combotest, mens altså et norsk nettsted opererer med 3 måneder før et endelig negativt resultat kan utgis. 


HIV-combotesten som de fleste større laboratorier i Norge bruker vil vanligvis, hvis pasienten er smittet med HIV bli positiv ca. 2-4 uker etter smittetidspunkt. Enkelte få vil bruke noe lengre tid;- et dansk materiale utgir at testen er positiv i 98 % av dem som er sant positive etter 4 uker, et svensk materiale angir at mer enn 99 % er blitt positive etter denne tid. Har man fått en negativ test etter ca. 2-4 uker vil de fleste laboratorier i Norge ønske en prøve på et noe senere tidspunkt for sikkerhets skyld og dette tidspunkt vil variere noe fra laboratorium til laboratorium. 


At enkelte svært få vil få en HIV-positiv test på et senere tidspunkt kan ha med forskjellige forhold å gjøre;- et er om pasienten fra før har en alvorlig sykdom som f. eks. medfører immunsvikt eller om vedkommende bruker medikamenter som kan influere på immunsystemet slik at testen kommer senere. De medikamenter du har nevnt hører ikke blant dem. Et annet forhold kan være at den som blir testet med sikkerhet vet at en partner som han eller hun hadde usikker sex med var HIV-positiv og at vedkommende da sto på en behandling som allerede var blitt resistent mot de medikamenter vedkommende fikk. Det er jo slik at de fleste som er HIV positive i Norge i dag, og som vet det, står på en effektiv antiviral behandling som gjør overføringsrisikoen tilnærmet lik null. Slike forhold vil som oftest den enkelte pasient kjenne til og snakke med legen om. 


Når noen laboratorier fremdeles har denne øvre grense så er det for å ta høyde for slike sjeldnent forekommende tilfeller. Ut fra det du skriver foreligger ikke slike forhold i ditt tilfelle og du kan således gå til legen og ta vanlige STD-tester som ovenfor nevnt samt ta samtlige tester for de øvrige seksuelt overførbare infeksjonene, herunder også HIV. Fastlegen bruker å være en god adresse, men alle leger som arbeider i primær-helsetjenesten vil rutinemessig ta disse prøvene samt vite hvilke prøver som skal tas. Lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-