Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mulig borreliose hos barn: Utslett med ring rundt seg

Spørsmål

Hei.

Min datter (4 år) er nå midt inne i en 14 dagers antibiotikakur (amoxcillin - mixtur. 2,5 ml 3ggr daglig) på grunn av et sannsynlig flåttbitt. Tirsdag 21 juni fikk hun feber, sår hals og var veldig slapp/spiste lite. Onsdag var hun imidlertid nesten helt frisk igjen, og har vært i fin form siden. Noen dager/uker før feberen klaget hun dessuten på stiv nakke.

Torsdag 23 juni så vi 3-4 utslett på ryggen hennes. Alle kunne ligne myggstikk (avlangt runde, røde), men ett nederst på ryggen var litt større (4-5 cm). I løpet av påfølgende helg ble dette ene utslettet raskt større (8-10 cm), og fikk en slags rød ring rundt seg. Hun hadde veldig kløe. Samtidig fikk hun en ring rundt et av de mindre utslettene øverst på ryggen. Her mener vi bestemt at vi så et tydelig stikk i midten av ringen, men det kan jo også ha vært et flåttutslett nr. 2 (som jeg har skjønt noen kan få). Dette utslettet ble aldri større enn anslagsvis 3-4 cm.

Mandag 27 juni dro vi til lege og begynte på antibiotika samme dag. Vi har ikke sett flåtten, men legen vurderte et flåttbitt som mest sannsynlig. Før vi dro til legen hadde allerede begge utslettene med ring begynt å bli litt svakere.

Torsdag 30 juni var begge utslettene med ring så godt som helt borte (vi kunne så vidt se en "skygge" der hvor utslettet var). Det gikk altså kun en uke fra vi så et utslett uten ring, til at det utviklet seg/ble større og fikk en ring, til at dette forsvant igjen.

Legen sa at vi ikke trengte å følge opp dette videre, men at vi skal observere formen hennes og si i fra hvis det dukker opp symptomer.

Spørsmål:

1. Medfører dette riktighet, eller er det noen blodprøver hun bør ta etter behandlingen/annen oppfølging helsevesenet bør gjøre i forhold til dette?

2. Er 14 dagers behandling tilstrekkelig, eller bør hun få kuren i 3 uker? Jeg tenker her på dersom hun har hatt flere flåttutslett og at infeksjonen evt. har vært lenger enn kun kort tid i kroppen.

3. Hvordan tror du dette kommer til å gå - er bekymret for min datter!

Svar

Jeg kan ikke si sikkert ut fra bildene om dette er flere lesjoner av Erythema migrans (altså borreliose) eller Erythema multiforme (en slags hypersensitivitetsreaksjon av ukjent årsak).

Oftest skyldes Erythema multiforme herpes simplex virus, som stort sett gir helt ufarlige infeksjoner. Også andre infeksjoner kan gi Erythema multiforme, og det kan ha sammenheng med halsinfeksjonen hennes. Det at utslettet kom og gikk så fort taler imot borreliose. Også det at dere ikke har sett noen flått taler imot at det har vært flått inne i bildet. Om utslettet har forsvunnet er det for sent å ta biopsi for å bekrefte Borrelia. En blodprøve om to-tre uker kan kanskje bekrefte at det var Borrelia, men om den blir negativ utelukker den ikke Borrelia.

Jeg vil anbefale at hun for sikkerhets skyld fullfører kuren, som er anbefalt av Helsedirektoratet: Barn: < 8 år/25 kg: Amoksicillin 15 mg/kg x 3 i 14 dager. To uker skal være tilstrekkelig, selv om det er flere Erythema migrans-lesjoner.

Men det er mange usikre ting når det gjelder Borrelia: Vi har ingen test for å utelukke akutt Borreliose, og vi har ingen test for å kunne si sikkert om infeksjonen er borte. Forløpet er varierende, og vi vet ikke hvor farlig infeksjonen er. Sannsynligvis skyldes det meste av det Borrelia får skylden for ikke Borrelia i det hele tatt. Om dette er en Borreliainfekson er jeg ikke bekymret for din datter.

Om hun ikke får noen flere plager synes jeg ikke at du trenger å følge opp dette, men om hun på en eller annen måte skulle bli syk igjen er det viktig å huske på dette utslettet.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-