MRSA-behandling

Spørsmål

Hei!

Fikk store smerter i den øvre delen av ryggen, skuldrene, nakken og brystet etter en antibiotikakur (Rimactan og Doxylin) jeg gjorde i sommer for å bli kvitt MRSA. Har vært bærer av bakterien i i halsen og nesen i omtrent halvannet år før det. Leverte tre negative prøver de første tre ukene etter kuren. Siden jeg skal ta en ny prøve 6 måneder etter kuren går jeg ut i fra at de tre prøvene ikke garanterer for at jeg ikke er bærer av eller har en infeksjon med MRSA. Det kan kanskje være at konsentrasjonen da var for lav til å fanges opp på prøvene?

Lurer smertene jeg fikk i etterkant kan ha noen sammenheng med bakterien eller antibiotikakuren, f.eks om bakterien kan ha blitt mer aggressiv. Har ikke feber, men det har jeg heller ikke hatt ved influensa eller infeksjon i sår tidligere. Jeg forstår at det er vanlig å ha feber ved infeksjon i ben eller store muskler, men gjelder dette alltid?

Smertene har nå vart i 3-4 måneder. Hadde lite ryggproblemer før i sommer.

Hvilke undersøkelser kan avdekke om en har en infeksjon i ben, muskler eller indre organer? Hva er den mest nøyaktige undersøkelsen, foruten å ta en vevsprøve?

Fastlegen min har tenkt at jeg kan ha en betennelse og fikk derfor Prednisolon. Har brukt 10 mg i 7 dager nå uten effekt.

Svar

Hei och tack för ditt mail!
Det är bra att dina första prover av MRSA var negativa. Då finns det godt hopp om att du blivit av med smittan, eller 'bärarskape't är ett bättre ord. Stafylokocker finns i näsa och hals hos 20-30% av befolkningen i din ålder. Att just du har en MRSA i stället för en vanlig stafylokock gör inte att du är sjuk. Det är bara sämre om du skulle få en symtomgivande infektion. Då blir det lite svårare att behandla. Det är bara att vänta på slutodlingen (dyrkningen 6 månader efter kuren. Tyvärr finns en chans att MRSA-bakterien visar sig igen, men det finns stor chans att den är borta. Ditt resonemang kring att 'konsentrasjonen da var for lav til å fanges opp' kanske stämmer till viss del. Risken (som är liten) är att några få bakterieceller överlevde antibiotikakuren. De växer sedan till och visar sig i 6-månadersprovet. Men, som sagt, chansen är större att de är borta för godt.
Jag kan lugna dig vad gäller de långvariga rygsmertene. De har säkert inget att göra med vare sig MRSA-bakterien eller antibiotikakuren. En stafylokockinfektion ger andra symptom, nästan alltid med feber och ofta med ett ganska häftigt förlopp. De antibiotika du tagit kan ha bivirkningar, men inte sådana du beskriver. Man får söka andra orsaker till ryggsmertena.
Vad gäller din fråga hur man diagnosticerar infektioner i muskler (eller mjukdelar som ibland uttrycker det). Särskilda blodpröver ger indikationer, och vissa röntgenundersökningar är också viktiga, för exempel magnetkamera och skiktröntgen. När jag hör din historia finner jag ingen anledning till sådan utredning i nuläget.
Hoppas detta svaret var till någon hjälp!
Med bästa hälsning,
Per Åkesson
Infeksjonslege