Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mononukleose

Spørsmål

Jeg har de gangene jeg har testet for mononukleose fått samme prøvesvar som viser at jeg har pågående infeksjon med mononukleose. Blodprøver ble tatt i 1996 (hadde tydelige symptomer på mononukleose), 2010 og 2016, og alle viser: EBV-VCA IgM positiv, EBV-VCA IgG positiv, og EBV-EBNA IgG negativ. Slik jeg har forstått det skal dette tyde på at jeg har en aktuell eller nylig EBV-infeksjon? Det jeg reagerer på er at VCA-IgM fremdeles er positiv og at EBNA IgG forblir negativ. Hva vil dette si? Har jeg en kronisk form for mononukleose?

Kvinne 34
Svar

Hei,


De fleste som får mononukleose får det bare en gang i livet. Dine antistoff profil tilsier bare at du har hatt EBV.  Antistoff målinger for EBV har mange varianter, og de er ikke alltid til like lette å tolke. Hos noen blir EBNA IgG aldri positiv på prøver osv. Det vi vet er at du, som 90% av verdens befolkning, har vært utsatt for EBV. Noen mennesker kan få en såkalt reaktivering av EBV fordi det ligger latent hos oss resten av livet. De som får denne typen reaktivering har som regel nedsatt immunforsvar, enten fra HIV/AIDS, kreft eller andre tilstander som påvirker immunforsvaret. Noen veldig få mennesker kan få en kronisk mononukleose, men de blir aldri bra fra sin første infeksjon. Dvs at de har symptomer på EBV i over 6 månder etter den første diagnosen. Dette høres ikke ut som at stemmer på deg.


I og med at du sliter med andre symptomer burde du snakke med legen din om hva som kan være årsaken til at du har hatt muskelsmerter og tretthet over flere år.  


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-