Mononukleose og trening

Spørsmål

Hei har en datter på 18 som fik påvist kyssesyke etter fire uker får hun beskjed om at det er bare å trene men bare ta det litt med ro. Hun har også hatt ubehagelig stikking i brystet og masse utslett i ansiktet som ligner herpes som du vanligvis får ved forkjølelse, rundt munnen. Er det bra å begynne trening igjen så fort ? og de andre symptomene kan dette skyldes at hun begynte og trene igjen for fort ?

Kvinne
Svar

Hei.


Kyssesyke / mononukleose er en ufarlig sykdom, som halvparten av alle har før skolealder, uten å vite om det, og den andre halvparten av oss får det stort sett i løpet av ungdomsårene eller tidlig voksenliv.

Den kan noen ganger gi langvarig slapphet, til og med i flere måneder. Da må en tilpasse aktivitetsnivået etter det, dvs lytte til kroppen og ikke presse seg mer enn det som kjennes greit. Det er dog ingen medisinsk sett "farlige" ting som kan skje om man trener eller presser seg for mye, men det er jo en generell og god regel, at en skal redusere aktivitetsnivået etter formen, dersom en er syk eller har vært syk og på vei til å bli frisk. Hun skal og kan rett og slett selv kjenne etter hva som kjennes greit av aktivitetsnivå, det kan ikke spesifiseres noe utover det.

Mange vil nok oppleve det som aldeles for tungt å drive med vanlig trening i en del uker og kanskje måneder etter en mononukleose, men så går det gradvis over.  Da får en heller gå noen rolige turer eller hva som enn kjennes greit, mens en venter på at formen kommer tilbake.


Det finnes ett viktig unntak til dette:

Ikke helt sjeldent blir milt og / eller lever forstørret som følge av kyssesyken. Da skal en unngå kontaktidretter frem til milt og/eller lever har fått normal størrelse igjen. Med kontaktidrett så menes idretter hvor en kan risikere plutselige støt mot magen, som fotball, håndball, slalåm, surfing osv.

Det er ikke selve treningen eller rask puls som er problemet, men muligheten for et plutselig støt mot f.eks. milten, for det kan potensielt bli meget farlig, for en forstørret milt kan sprekke, og da er det mulig å blø seg i hjel, i aller verste fall. 

Nå vet jo ikke jeg om hun har forstørret milt eller lever, men det kan legen hennes kjenne ved å undersøke magen hennes, så det kan jo være greit å ha gjort. Dersom hun ikke har forstørret milt eller lever, er ikke dette en aktuell problemstilling å ta hensyn til.


En ting til kan nevnes, selv om du ikke har spurt om det: Leveren kan bli angrepet av kyssesyken, og da får en midlertidig forhøyede "leververdier" på blodprøver. Det blir alltid bra av seg selv ved mononukleose. Men om det er tilfelle, skal en la være å drikke alkohol inntil leververdiene er normalisert igjen. Dersom hun tidvis bruker alkohol, så skal du spørre legen om det er tatt slike leverprøver på henne.


Utslettet hun har i ansiktet kan jeg ikke si noe sikkert om årsaken til, siden jeg ikke kan se det, men det kan jo være herpes, siden det ofte utløses av andre infeksjoner, f.eks. i luftveiene. Men det er med sikkerhet ikke utløst av hennes trening, det går ikke an. Det samme gjelder stikkingen i brystet.


Oppsummert: Trening etter mononukleose er i seg selv ikke farlig, men kan oppleves unødig belastende og slitsomt. Aktivitetsnivå reguleres etter subjektivt opplevd form. Ved forstørret lever eller milt skal all kontaktidrett ventes med, til lever / milt er normal størrelse igjen.


Håper det var greie svar. Ha det bra.