Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mononukleose med mer.

Spørsmål

Datter 19 år har hatt mye vondt og tykk i hals, lym.kjertler hals, feber, tett nese, slapp, trøtt. 2018-2019 bodde hun i USA. Fra mars 2019 startet problemene. Tok mange prøver, bl.a. Strep., sjekk mandler (stor). Hjemme igjen i Norge 1/7-19. Samme symptom. Lege 30/9. Tok bl.a prøve kyssesyke. NEG. Ny legetime 25/10. Samme symptom. Vi ba om henvisn. ØNH for sjekk mandler. 4/11 legevakt. Påvist lungebetennelse. 16/1: operert ut mandlene. Feb. og mars: opp (bedre dag. Må trene. Går idrettslinje) og ned (trøtt, sliten). av og til feber. 31/3 svar på ny blodprøve kyssesj. POS. Datter går idrettsfag + jobber god del på butikk i tillegg, da eier har probl. å få andre til å jobbe pga Korona. Lest at man kan føle seg trøtt og nedbrutt i lang tid etter at selve kyssesyken er over, mye fordi immunsystemet er ”slitent”. Det står det kan ta flere måneder før man er på topp igjen etter at man har hatt kyssesyken. Hva gjør hun? Bør hun jobbe? Trene? Hun er normalt ubekymret og rolig av natur, men nå bekymret pga Korona. Hun tenker på om hvis hun blir smittet i butikken, om hun har for dårlig immunforsvar etter all sykdomsforløpet til å tåle Korona-viruset? Da legen ringte og sa prøven på kyssesyken var positiv, kom datter ikke på å spørre om noen råd. Føler også en ikke kan ringe igjen i disse Korona-tider. Hadde det vært lurt med CT av milten? Har du gode råd til oss som foreldre og vår datter? Tusen takk!

Kvinne 19
Svar

Jeg skulle gjerne sett hva mononuklosetestene faktisk viste. Testene er laget for å både påvise gjennomgått sykdom og akutt sykdom. Om legen etter den første testen sa at hun ikke hadde mononukleose kan det hende at testen viste at hun ikke hadde mononukleose da, men har hatt det tidligere. Om neste lege var en annen lege og sa at testen var "positiv" kan det hende at den viste det samme som den første testen, om han/hun bare mente at testen var positiv for mononukleoseantistoffer. Det at mandlene ble fjernet tyder på at det flere ganger har vært påvist streptokokkinfeksjone i halsen, men uten å ha tilgang til journalen hennes kan jeg ikke si noe sikkert om det. Ble lungebetennelsen bekreftet med et røntgenbilde av lungene? Er det noen som har testet immunforsvaret hennes? Det er flere tester som bør gjøres om man mistenker dårlig immunforsvar. 

Det vi har å holde oss til er altså at hun har vært mye plaget av halsinfeksjoner, én av den sannsynlig mononkleose, og en lungebetennelse. Du sier hun er plaget av slapphet, men en 19-åring som går på videregående, trener og har tilleggsarbeid høres ikke ut som hun lider av unormal slapphet, hvem som helst ville bli trett av et slikt aktivitetsnivå. Men man kan være slapp i mange måneder etter en mononukleose. Det er ikke nødvendig å ta CT av milten. Om legen ikke kan kjenne milten er den neppe særlig stor, og man må uansett vente i noen måneder etter en monomukleose med å delta i aktiviteter med fare for kraftig støt mot milten. Jeg synes ikke noe av det du forteller høres bekymringsfullt ut, hun har vært syk flere ganger på rad, men det behøver ikke å være unormalt.

Når det gjelder corona er det mange av oss som er redd for den sykdommen. Sykdommen rammer i alle aldre, men dødeligheten er veldig lav under 40 års alder.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-