Mononukleose / kyssesyke

Spørsmål

Hei. Viser til mitt forrige spørsmål. Det var jeg som hadde hatt beskyttet sex men ubeskyttet oralsex med en kvinne. Jeg gikk som nevnt å tok tester på diverse seksuelle infeksjoner og kyssesyken. Alt utenom kyssesyken var negativt. Testen ble tatt 12 dager etter mulig smitte (kombinasjonstest) Nå begynte symptomene på kysesyken noen få dager etter sexen jeg hadde. Sykepleier mente det tok mange uker før man ble smittet til det slo ut i symptomer. Kan denne kyssesyken være starten på HIV?

Mann 20
Svar

Hei.


Du skriver at du fikk symptomer på kyssesyken / mononukleose få dager etter at du hadde sex. Men ble diagnosen kyssesyke bekreftet med laboratorieprøver? Eller er det slik at du selv tenker at det kan ha vært kyssesyke, f.eks. pga sår hals, feber og slapphet? Isåfall er det jo ikke nødvendigvis sikkert at det var mononukleose, for symptomene på kyssesyke kan jo til forveksling ligne andre typer halsesyker og luftveisinfeksjoner, dvs de kan jo også gi sår hals. Uansett så er både kyssesyke og halsesyker og luftveisinfeksjoner noe som overføres ved dråpesmitte, f.eks. ved intim kontakt, slik du hadde.  Når man har sex, er en så nær hverandre at slik smitte av luftveinsinfeksjoner naturligvis lett kan skje.

Det at det kom noen dager etter den seksuelle kontakten, taler mot mononukleose, eller det taler ihvertfall mot at du ble smittet av mononukleose akkurat da du hadde sex, for mononukleose har oftest 4-6 ukers inkubasjonstid (Tiden det tar fra man blir smittet, til man blir syk) -mens halsesyker og luftveisinfeksjoner (som altså kan gi svært like symptomer) ofte bare tar noen dager fra smitte til sykdom. Det høres derfor mer sannsynlig ut.

Ditt spørsmål er imidlertid om "kyssesyken kan være starten på HIV". Svaret på det er nei. Kyssesyken er en sykdom som de aller fleste blir smittet av i løpet av livet, med andre ord særdeles vanlig. Cirka halvparten av alle blir smittet i barneårene, uten at man vanligvis legger merke til det, for da ligner det ofte en vanlig virus-luftveisinfeksjon, og så vil de som ikke har det i barneårene oftest bli smittet i ungdomsårene eller tidlig voksenliv. Man får mononukleose kun en gang. Jeg vet naturligvis ikke om det var kyssesyken du hadde da, men om du ønsker å vite om du har hatt mononukleose / kyssesyke en eller annen gang i løpet av livet, så kan dette undersøkes med en blodprøve hos fastlegen. Det er imidlertid ikke nødvendig, for det får jo ingen konsekvenser, siden sykdommen ikke kan eller skal behandles, og fordi den alltid går over av seg selv.


Ha det bra.