Mistenker at jeg har herpes, må jeg til lege?

Spørsmål

Jeg er rimelig sikker på at jeg har fått herpesutbrudd i/på penis. Konfrontasjon opp mot bilder gjør meg ganske så sikker. Jeg er 79 år og opplever dette før første gang og det er ikke sexrelatert. Det er 10 - 15 år siden sist. Jeg tåler ikke acetylsalicyl og blir svært syk av det ( elveblest). Jeg har ikke kontaktet lege her i Spania (ferie). Jeg vet ikke dosering heller. Bør jeg for sikkerhets skyld kontakte lege? Valtrex er ikke reseptbelagt her. Jeg er nøye med vask og renslig het og bruker Lactacyd til vask.. Avventer snarlig svar.

Mann 79

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke uttale meg om det du har på penis, er herpes eller ikke, siden du ikke har vedlagt bilder, men det er jo forøvrig heller ikke det du spør om, ser jeg. Situasjonen er altså den at du har fått noe på penis som du utfra bilder og tidligere erfaringer, er rimelig sikker på er et herpesutbrudd. Spørsmålet ditt i den forbindelse er om du bør kontakte lege.

Du forteller videre at Valtrex (tabletter mot herpes) er reseptfritt der du er. Valtrex kan dempe et herpesutbrudd, spesielt om en kommer i gang med den tidlig. Da kan utbruddet både bli kortere og mindre, og mindre smertefullt. 

Det er jo en fordel.

Men samtidig er jo ikke et herpesutbrudd på noen måte farlig, det er kun ubehagelig, og vil alltid gå over av seg selv, også uten behandling. 

Så hvis vi går ut fra at det er herpes du har, er du på ingen måte nødt til å oppsøke lege for dette. Du kan oppsøke lege hvis du er usikker på diagnosen og ønsker å få det bekreftet. Hvis du gjør det, er du jo isåfall også sikrere i din sak når du evt velger å bruke Valtrex. En av mange grunner til at mange medikamenter er reseptpliktige, er at folk skal slippe muligheten for å bruke unødvendige eller feil medisiner, nettopp ved at en lege bekrefter en diagnose før en setter igang behandling.


Herpes kjennetegnes ved at det oppstår en gruppe blemmer med vannklart innhold, som det i løpet av få dager går hull på, og så blir det kraterlignende væskende sår, som kan svi en del. Disse vil etterhvert tørke ut, og huden normaliseres igjen, -også uten medisiner.

Mens man venter på at det skal tilheles, er hygiene viktig naturligvis, så ikke sårene blir betente. Daglig vask med mild intimsåpe er bra.


Håper det var et greit svar. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn