Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Misfarget negl uten forutgående skade

Spørsmål

Min datter på 15 år har en stygg negl. Den begynte å sprekke opp ved roten for et par mnd siden, og etterhvert som den har vokst har den fått en grønnlig farge. Nå er den også blitt litt hoven og vond ved roten. Hun kan ikke huske å ha slått eller klemt den.

Kvinne 15
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Utfra bildet du legger ved, ser det ut til at din datter har en infisert negl. Den aller vanligste årsaken til misfargede negler er blødning under neglen, og det ser det ut til at du har tenkt på; slike blødninger kommer etter kraftig klem og man får med seg slikt. 


Neglene kan imidlertid også skifte farge i forløpet av ulike infeksjoner, og de vanligste er sopp. Din datters negl ser imidlertid grønnfarget ut, og da er det nærliggende å tenke at årsaken kan være en bakterie kalt Pseudomonas, som kan skille ut fargestoffer som får nelgen til å se grønn ut. Infeksjoner med denne bakterien, som vi har rundt oss hele tiden, forutgås oftest av at man ofter har våte hender for eksempel i forbindelse med vasking, frisørarbeide eller annet - gjerne i kombinasjon med skade på neglen for eksempel grunnet neglebiting. 


Slike infeksjoner kan behandles, og noen ganger får man tatt gode prøver som kan fastslå akkurat hva som forårsaker plagen. 


Lykke til!