Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Minn sønn på 19 er så ofte sår i halsen

Spørsmål

Jeg har en sønn på snart 19 år som plages med rød hals og hovne lymfekjertler i halsen som kommer og går med ujevne mellomrom. Han har også uvanlig kalde ben, og kaldsvetter hver natt, samtidig som de er så kalde at han alltid må ha varmeflaske i senga, og sokker på. Av og til klør han i bena(under foten) så han nesten blir gal. I dag har han igjen vært til lege, som ser og bekrefter at halsen er rød, og at han har hovne lymfekjertler på halsen. Dette er også veldig vondt og ømt når vi trykker på halsen. Men prøvene er fine, og da kan vi ikke gjøre noe sier legen. Han har hatt det slik nå i snart 2 år. Det må da være en grunn. Han har fått bekreftet at han ikke tåler katt, hund, bjørk og nøtter. Kan han få slike utslag hvis han er blitt eksponert for noe av dette? Han har aldri vært til legen for noe da han var liten, må nå er det noe hele tiden. Takknemlig for svar.

Mann 18
Svar

Hei.


Rød hals og hovne lymfekjertler som kommer og går, betyr at han (som folk flest) får stadige luftveisinfeksjoner som forkjølelse, halsbetennelse osv, og disse tar immunsystemet hans åpenbart hånd om, siden de forsvinner etter en stund, slik de skal når immunapparatet fungerer som det skal. Hovne lymfeknuter er også en del av et velfungerende immunsystem. 

Når du sier at "prøvene er fine" og at legen sier at da kan man ikke gjøre noe, så tolker jeg det som at blodprøvene viser at det ikke er bakterielle infeksjoner (som kan behandles med antibiotika) men virusinfeksjoner, som vi slipper å bruke medisiner mot og som det ikke finnes behandling for. Immunapparatet vårt tar hånd om disse, slik du ser hos sønnen din også.


I snitt så har Ola Nordmann 4 slike virale øvre luftveisinfeksjoner pr år. Det er en del av livet, kjedelig, men sant. Men det er statistikk, og det betyr igjen at noen år har vi kanskje flere, 6-7-8 infeksjoner, og så kan det gå flere år uten av man har noen infeksjoner.


Det som stort sett avgjør hvor ofte smittet man blir, er graden av sosial kontakt, f.eks. skoler og barnehager. 

Din sønn er 19 år, og da har man ofte mye og tett sosial kontakt. Det øker frekvensen av luftveisinfeksjoner.

Det eneste som kan gjøres for å redusere antall luftveisinfeksjoner, er å bli svært nøye med håndhygienen, dvs vaske / sprite hender etter man har vært i sosiale omgivelser, tatt på penger, dørhåndtak, trykknapper osv osv., samt å unngå å være tett oppi forkjølede mennesker. Slike tiltak virker.


Kalde føtter og kløen under føttene er ikke spesifikke tegn på noen konkret sykdom, og mest sannsynlig skyldes det ikke sykdom i det hele tatt. Om han ønsker å få det bekreftet, så kan han oppsøke fastlegen for dette, men jeg tror ikke det vil komme noe ut av det, siden det mest sannsynlig bare "er slik" og etter alt å dømme ikke skyldes sykdom eller medisinske årsaker.


Allergiene hans kan ikke forårsake noe av det du forteller om her. Det er åpenbare luftveisinfeksjoner han har.


Du nevner under tilleggsinformasjon at han snuser. Det betyr at han mange ganger daglig fører fingre inn i munnen, for å skifte snus. Når man er ute blant folk og i sosiale omgivelser, har man stort sett alltid tatt på et eller annet, og nå om vinteren er her luftveisvirus over alt. Det å putte snus i munnen uten å vaske hendene først, er følgelig en helt klar kilde til smitte av luftveisvirus via fingrene. Forklar han dette. Han bør ha med seg en liten flaske med hånddesinfeksjon i lommen, og bruke denne før han bytter ut snusen med fingrene.


Videre trener han styrke hver dag. Det er selvfølgelig bra, men overtrening kan påvirke immunforsvaret negativt. Jeg sier ikke med dette at han faktsk overtrener, men det er viktig å vite om den muligheten også.


Håper informasjonen her er til nytte. Man oppnår svært mye med et intensivert fokus på håndhygiene og det å aldri føre hendene opp i ansikt / nese  / øyne / munn, for det er slik smitte skjer.


Ha det bra.