Min sønn klør i baken, jeg ser ingen barnemark, men lurer på om han har det. Hva gjør jeg?

Spørsmål

Hei, jeg tror min sønn på 8 år har barnemark. Han har hvite striper i rumpa og han klager over klør. Vi har behandlet hele familien med vermox, og fulgt hygiene anbefalinger. Fulgt bruksanvisning på vermox med en tablett hver, og ny tablett hver etter to uker. Har ikke sett noe hos min datter. Da min sønn fortsatt hadde hvite striper i rompa etter å ha tatt to tbl som beskrevet, så ga jeg han en ny runde med vermox med to tbl(først én, deretter én etter to uker). Imidlertid er det fortsatt hvite striper og klaging over kløe. Jeg ringte så fastlegen som spurte meg om jeg så at markene beveget seg. Jeg har ikke sett det, men følte meg sikker på diagnosen da både sønn og datter har hatt dette før, og da ble vi kvitt det med vermox. Da så det likt ut som nå. Fastlege mener jeg må kunne se at de beveger seg, hvis ikke så er det ikke mark. Stemmer dette? Hvis ikke kunne de hvite stripene og kløe være så mangt, sa han.Videre sa han at det er forskjellig fra land til land hvor lenge man venter mellom å ta de to tbl, ellers i Skandinavia ventet man alt fra en uke til 10 dager, mens i Norge ventet vi 2 uker. Jeg syns det ser ut som barnemark selv om jeg ikke har sett bevegelse, deres utseende og str stemmer overens med hvordan barnemark ser ut. Er du enig m min fastlege? Han sa dette over tlf, og har ikke sett min sønn. Kan jeg gi en ny runde vermox, eller er det ",farlig " å gi for mye vermox?

Kvinne 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Vermox er et lite giftig preparat, og det ville med svært stor sannsynlighet være uproblematisk å gi din sønn en ny runde med dette. Men det har som alle medisiner naturligvis en mulighet for bivirkninger det også. Derfor skal en ikke ukritisk og i utide medisiner "for å være på den sikre siden" osv, men prinsipelt sett sikre diagnosen før behandling iverksettes. Du ønsker jo heller ikke å gi ditt barn medisiner han ikke trenger. En annen mulig "bommert" ved å gi medisiner uten å være sikker på diagnosen, er at det utsetter korrekt diagnose og korrekt behandling, slik din lege er inne på. Det kan jo ha andre årsaker, og hvis han har vedvarende problemer med kløe i baken, fortjener han å få stilt korrekt diagnose og få riktig behandling, uten utsettelser, for kløe er jo riktig plagsomt.

Barnemark beveger seg, og de er ikke vanskelige å se. Jeg foreslår at du ser nøye, med sterkt og godt lys (NB) litt etter at han har lagt seg, for det er da de kryper ut av anus. Samt en kikk på morgenen, før første toalettbesøk.

Du kan og bør også sikre diagnosen ved følgende test: Før han går på toalettet eller i dusj om morgenen, setter du et stykke gjennomsiktig tape tett inntil anus, og drar det av igjen. Det klistrer du så på et objektsglass, en liten glassplate du får på legekontore). Så leverer du inn dette til laben på legekontoret, og dette blir så undersøkt i mikroskop, for å se om der er barnemark. Dette er den korrekte medisinske testen for å fastslå om en har barnemark eller ikke, og jeg ville utvilsomt ha gjort dette om jeg var deg, før du evt velger en ny runde Vermox. Ikke minst fordi det er så enkelt og greit, og fordi du da får fasitsvaret, og slipper å være usikker på hva du ser eller ikke ser.


Håper dette var greit svar og brukbare råd. Ha det bra.



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-