Miltbrann - hva er det?

Spørsmål

har vi medisiner eller vaksiner mot miltbrann i norge?

Mann, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Mange er bekymret for de dramatiske hendelsene vi ser utspille seg i USA i disse dager. Biologisk krigføring og terror er skrekkscenarier for de fleste stater og personer.

Miltbrannbakterien er en spesiell bakterie som dessverre er godt egnet til slik krigføring. Bakterien heter ”Bacillus anthracis” og sykdommen kalles på engelsk ”anthrax”. Bakterien finnes vanligvis i landbruksområder hvor det også er dyrehold. Sør- og SentralAmerika, Sør- og ØstEuropa, Asia, Afrika, Karibien og MellomØsten er områder hvor man kan påvise bakterien. Bakterien finnes hos dyr, og hvis den påvises hos mennesker er det som regel personer som behandler dyr eller dyreprodukter.

Bakterien er svært skummel fordi den har evnen til å forme sporer. Det vil si at den kan ligge i en slags dvale over lang tid og ”våkne” igjen når forholdene er gunstige for ny vekst og formering. Bakterien kan ligge i jorden i mange år.

Det finnes tre former for miltbrann:
1) Via huden: De fleste former oppstår når bakterien kommer inn i en liten sprekk i huden. Først dannes det en rød kul, deretter en blemme og etter en stund et sår uten smerter med dødt vev i midten. Lymfeknutene i området vil hovne opp. Uten behandling er dødeligheten 20% for hudinfeksjonen.
2) Via lungene: Sykdommen starter som en vanlig forkjølelse. Etter få dager blir pasienten svært mye dårligere og får alvorlige pusteproblemer. Denne varianten er som regel dødelig.
3) Via magen: Spiser man mat som ikke er ordentlig kokt eller stekt og som inneholder miltbrannbakterien kan man få en kraftig tarminfeksjon. Kvalme, dårlig apetitt, oppkast, feber, magesmerter, blodig oppkast og alvorlig diare er symptomene, og dødeligheten er 25 til 60%.

Sykdommen spres svært sjelden fra person til person. Man kan forhindre sykdommen ved å ta forholdsregler når man håndterer slakt og produkter fra dyr samt at kjøtt skal tilberedes grundig. Det eksisterer en vaksine som beskytter med omtrent 93% ifølge eksisterende dokumentasjon. Spesielt personer i risikoområdene som har yrker med høy risiko bør vaksineres. Department of Defense i USA vil nå innføre obligatorisk vaksinering for krigspersonell i utlandet. Vaksinen består av sprøyter, som bør fornyes hvert år.

Sykdommen kan behandles med enkelte typer vanlige antibiotika. Imidlertid er det viktig å starte behandlingen tidlig. Det er også indikasjoner på at en miltbranninfeksjon i lungene kan blusse opp igjen etter at antibiotikakuren avsluttes, eller at sporer kan ligge i lungevevet i lang tid og blusse opp lenge etter kuren og etter den originale smitten.