Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mer eller mindre sammenhengende luftveisinfeksjoner i 8 måneder, er lei nå.

Spørsmål

Hei. Jeg har vært plaget med hals, øreganger, lunger og hodepine av og på etter en halsbetennelse tidlig i desember. Nærmere forklart så kom halsbetennelsen, varte i ca en uke. Følte meg frisk igjen, men to uker etterpå startet det med svie, trykk i lungene og en merkelig følelse av vond hals. Varte i ca 3 mnd i strekk, så ga det seg noen uker. Men så startet det igjen og har kommet og gått siden. Har hatt flere små forkjølelser enn hva jeg pleier å ha( har som regel maks en liten forkjølelse i året) Har mye hodepine når disse symptomene kommer, de er oftere der enn de er fraværende. I dag gikk jeg en skogtur i regnet og har nå kjempevondt i halsen og hodet. Kan også få sår bakover på siden av tungen. Tok i april røntgen av lungene og neseprøve, ingen funn. Det føles som om jeg aldri helt har blitt kvitt bakterier/virus etter den halsbetennelsen. Har også hørt fra ei som slet med noe som lignet på mitt tilfelle og det var bakterier som drev rundt i luftveiene som kom og gikk, men ikke ville bli helt borte. Var visst vrient å finne ut av. Legen sier bare at h*n ikke vet. Er ganske frustrerende og plagsomt og lei av å knaske hodepinetabletter . Hva tenker du om saken og hva jeg burde be legen gjøre. ?? 8 mnd med dette nå og jeg er lei. mvh frustrert.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Jeg skjønner godt at siste halvåret har vært frustrerende med så mange og hyppige luftveisinfeksjoner.

Mange mennesker er innom en slik fase i livet, hvor den ene infeksjonen kommer like etter man er blitt frisk av forrige runde, og så kan man ha perioder hvor en kanskje ikke er forkjølet på flere år, eller kanskje kun en vanlig vinterforkjølelse pr år eller lignende. Slikt varierer hos oss alle. Nå tenker du i retning av eventuelt uoppdagede bakenforliggende årsaker, noe som også er vanlig å gjøre, for vi vil jo gjerne ha forklaringer.

Men fakta er det at det ytterst sjeldent er noe annet enn tilfeldigheter og uflaks som ligger bak slike perioder med hyppige infeksjoner. Det henger alltid sammen med smitte, dvs en får ikke slike sykdommer uten å ha blitt smittet. Derfor henger det ofte sammen med livssituasjon og sosiale sammenhenger. Det helt typiske er foreldre med barn i barnehage. De fleste av oss har vel opplevd at barnets første 1-2 år i barnehage er en periode hvor barna er nesten konstant forkjølet. Og når barna er nesten konstant forkjølet, så blir foreldrene det også, siden vi har så tett kontakt med våre barn. Videre kan yrkessammenhenger spille sterkt inn, f.eks. skole- og barnehageansatte.  Jeg vet ikke om det er slike faktorer hos deg, men jeg ser at du er en kvinne på 36 år, så det er vel en mulighet for at du har barn i barnehage eller skole, derfor ville jeg nevne dette, -som hyppigste årsak til slike perioder med hyppige infeksjoner som du nå har hatt.

Uansett så er det eneste virkelig effektive for å redusere antall infeksjoner videre, en innskjerpet håndhygiene. Det har stor effekt. Rent konkret så er det ting du allerede vet, men her snakker vi om økt bevissthet og innskjerping av rutiner.

Vask alltid hendene etter at du har vært i det offentlige rom. Der vil være luftveisvirus på alt av flater som folk tar på; håndtak, betalingsterminaler, rekkverk, penger osv. Vask alltid hendene før du spiser. Og et veldig viktig råd: Ikke ta fingrene opp i ansiktet, når du er ute i det offentlige. Det gjør vi alle ubevisst mange ganger i timen, med mindre man blir bevisst på å ikke gjøre det. Jeg tenker for eksempel på å plukke en matbit ut av tennene, klø seg under nesen, gni seg i øynene, stryke seg over kjaka osv osv. Gjør du det etter at du for eksempel har trykket å en betalingsautomat, vil du med stor sikkerhet overføre luftveisvirus til deg selv, og smitte og sykdom kan lett bli resultatet.  Ha alltid med deg en liten flask med hånddesinfeksjon i håndvesken eller lomma, og bruk den hyppig. 


Du nevner noe om ei som hadde det slik som deg, og så var det "bakterier som drev rundt i luftveiene". Det høres noe uklart ut for meg, og er nok ikke noe du trenger å tenke på. Har du en bakteriell infeksjon, så vil du bli syk, og da vil for eksempel blodprøven CRP kunne stige betydelig, noe som undersøkes rutinemessig når pasienter oppsøker legen med luftveisinfeksjoner.


Når du spør om hva du bør be legen din gjøre, så er jeg ikke sikker på at legen din kan bidra med så mye, egentlig. Det måtte kanskje være å teste deg for allergier, siden luftveisallergi i noen grad kan gi symptomer som minner om luftveisinfeksjoner.

Har du ikke det heller, er jeg nok ganske sikker på at det som for folk flest i slike situasjoner, kun skyldes uflaks og tilfeldigheter, samt smitte, som er forutsetningen for slike sykdommer, som sagt. Prøv derfor hygienerådene jeg har forklart deg ovenfor, og se om du ikke da begynner å få sjeldnere luftveisinfeksjoner. Lykke til.