Marerittet fortsetter

Spørsmål

Jeg blir litt fortvilet når jeg leser på disse sidene at man må vente opp til 6 måneder etter ubeskyttet sex med å få et korrekt resultat på HIV testen. Jeg testet meg nemlig på SOS klinikken ved sykehuset og de fortalte meg at min test var sikker (den ble tatt 12 uker etter evnt. smitte) og det ikke var nødvendig med ny test. Jeg ville jo tro jeg kunne stole på det de fortalte meg der siden de driver en klinikk spesielt for seksuelt overførbare sykdommer?
Må jeg virkelig ta en ny test? (trodde jeg var ferdig med dette marerittet nå!)

En ting til: Kan man få akutt HIv infeksjon med feber og hovne lymfeknuter så sent som 10 uker etter evnt. smitte? Jeg fikk nemlig slike symptomer da..og lymfeknuter har jeg fremdeles enda det har gått 1 1/2 månede siden jeg ble syk.

Håper så veldig på svar!!

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Jeg forstår at du synes dette er en ubehagelig situasjon.

6-12 uker etter smittetidspunkt utvikler kroppen antistoffer mot HIV.
Testen du har tatt skulle derfor være adekvat med mindre du har vært utsatt for smitte også i etterkant av den første hendelsen.

En negativ hiv-test betyr at det ikke kan påvises antistoffer i blodet. Som nevnt ovenfor må det gå tre måneder (12 uker) etter siste mulighet for smitte for at testen skal være 100% riktig. Forutsatt at testen ikke er tatt før eventuelle antistoffer kan påvises, betyr en negativ hiv-test at man ikke er smittet. Blir testen tatt før disse tre månedene har gått er testen ikke sikker nok, og du kan være smittet uten at antistoffer er dannet. Bruk da kondom eller unngå sex inntil det endelige resultatet av testen foreligger.

Husk at et negativt resultat ikke betyr at du ikke kan bli smittet i fremtiden. Unngå derfor risikoatferd som ubeskyttet sex og deling av sprøyter.

Dersom hiv-testen er positiv blir blodprøven undersøkt videre. Tilleggsundersøkelsene er nødvendige fordi testen en sjelden gang kan reagere på noe annet i blodet enn antistoffer mot hiv. Hiv-testen kan gi slike reaksjoner uten at man er smittet. Dersom tilleggsundersøkelsene bekrefter en positiv hiv-test, betyr dette at man er smittet og at man kan smitte andre.

Symptomene på en akutt HIV-infeksjon er svært uspesifikke og kan forveksles med en helt vanlig luftveisinfeksjon. Etter 10 uker er sannsynligheten for at dette var en akutt HIV-infeksjon relativt liten.