Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann 64 år: Kan jeg ha coronavirus?

Spørsmål

Hei. Er en mann på 64 år bra trent og god form, har nå siste uka vært litt tungpusta, trykk i halsen og hadde også hodepine på onsdag, tett i nesen og litt vondt og kremting i halsen.Vart så bedre og var på hytta i helga, sammen med barn og barnebarn, vart under opphaldet der verre med frysninger og dårlig i magen, samt vondt i halsen og tett i nesen,har det fortsatt,det eine barnebarnet låg heime med feber og stygg hoste, ho har hatt kontakt med klassekamerater, som har vært på tur til Frankrike,mange av dei blei sjuke også,hun er feberfri nå.Eg har ikkje hatt feber,tenker på coronavirus?

Mann 64
Svar

Hei.


Ja jeg forstår godt du tenker på coronavirus i disse dager, det gjør vi alle. Det er naturligvis ingen utenkelighet at det er det du har, men samtidig vet vi jo at folk fremdeles får alminnelige forkjølelser og influensaliknende sykdommer også, så det kan godt være det du har. Nå har vi imidlertid den situasjonen i landet at vi tester ikke alle med mistenkt coronavirusinfeksjon, det er det på ingen måte kapasitet til. Kun enkelte grupper skal testes nå, for eksempel helsepersonell med symptomer som kan skyldes coronavirus, beboere på institusjoner / sykehjem med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon, og personer med nyoppstått luftveisinfeksjon som er så dårlige at de må innlegges på sykehus. Den store mengden av andre personer som får coronavirus og ikke blir så dårlig at de må på sykehus, og som heller ikke jobber i helsevesenet, testes nå ikke. 

Du må være borte fra jobb uansett nå, og du må vente til du er helt fri for alle symptomer, og så legge til en dag, før du går på jobb igjen. 


Jeg siterer fra Folkehelsa.no:


"Dersom du har lette luftveissymptomer, bør du være hjemme inntil en dag etter at du føler deg frisk. Du trenger ikke kontakte helsevesenet for testing. Dette er for å begrense bruk av testing og ressurser til fordel for alvorlig syke og sårbare grupper."


Du bør imidlertid også gjøre alt du kan for å ikke smitte andre, for du har jo en smittsom sykdom uansett om det er corona eller ikke, og siden vi ikke vet om det er corona du har, bør du ta enhver forholdsregel med både dine omgivelser og familie og venner. Les med fordel mer her på Folkehelsas sider:


https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/rad-og-informajon-til-befolkningen-om-nytt-koronavirus-coronavirus-2019-nco/


God bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-