Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange plager under én diagnose?

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål om EBV-tester, samt at jeg etterspør hvordan sønnen min bør utredes/følges opp. 1. Hvordan tolker du det når både EBNA igg, VCA igg og VCA igm alle påvises, og EBNA også ble påvist for 4-5 år siden? Reaktivering? Årsak? 2. Vurderes disse resultatene opp mot andre blodprøver? Hvilke i så fall. 3. Hva anbefaler du av videre prøver? Feks CMV-virus eller andre infeksjoner eller virus? 4. Kan EBV-prøvene ha en sammenheng med kronisk forhøyede ASO (streptokokkantistoffer) i sjiktet 390-680 over flere år? Hadde en kraftig skarlagensfeber i barndom. 5. Kan lave D-vit verdier ha en sammenheng? 6. Hva innebærer det når den samme personen har svært høye dopamin 1 og 2 antistoffer, samt betaTubulin? 7. Personen er i 20 årene og sliter mye med helsen i form av ekstrem utmattelse, angst, isolering, mage/tarmproblemer/diaré, lichen sklerose (omskjært), refluks med moderate syreskader i spiserør, hudproblemer (nupper lår armer, striper mage, eksem ansikt) og har jevnlig en sterk følelse av at kropp og hode er betent. Forslag? Fikk også påvist bartonella-antistoffer (aktiv) på tickplex (finsk universitetstest). 8. Hvilke konkrete blodprøve-panel er best for å sjekke at immunforsvaret er normalt? Eventuelle spesifikke prøver? Ønsker innspill fra deg, samt forslag til videre utredning, og til type spesialist som kan se sammenhenger. På forhånd takk

Mann 28
Svar

1. Positiv  EBNA IgG, VCA IgG og VCA IgM kan tyde på en rekativering av infeksjonen, men det har usikker klinisk betydning.

2. Prøver som slår ut ved aktiv mononukleose er leverprøvene ASAT og ALAT, og blodutstryk.

3. Hvis han er alvorlig syk, må man tenke på infeksjoner, ondartede sykdommer og autoimmune sykdommer. Man tar generelle prøver: Hb SR, blodutstryk, lever og nyrestatus, antistofftester motfor eksempel CMV og toxoplasmose (har han reist til eksotsike strøk?). Fastlegen kan ta disse blodprøvene, og bør også ta rtg av lungene, og CT av lymfeknutene i både brystet og magen. Listen kan nesten gjøres så lang som helst, og avhenger av hva man finner underveis. 

4. Man kan selvfølgelig ha hatt både streptokokkinfeksjon og mononukleose, men det er ingen kjent sammenheng mellom EBV- og streptokokkantistoffer.  

5. Lave D-vitaminverdier gir dårligere immunforsvar. Har han det bør han ha tran og sole seg mer (kort soling midt på dagen, uten solfaktor, er mest effektivt).

6.  Høye dopamin 1 og 2 antistoffer, samt betaTubulin har jeg ikke hørt om som noe man tester i skolemedisinen. Er dette noe alternativ medisin- greier?

7. Det er vanskelig å se noen sammenheng mellom de symptomene som nevnes her, jeg tror de må diagnostiseres og behandles hver for seg.  Ekstrem utmattelse, angst og isolering bør vurderes av en psykiater. Refluks er lett å behandle med for eksempel omeprazol, om det ikke hjelper å unngå å spise etter kl 17. Hudproblemene høres ikke alvorlige ut. Følelse av betennelse i kropp og hode må utredes med tanke på revmatisk sykdom.  Bartonella gir akutt sykdom hos immunfriske mennesker, jeg vet ikke om en gjennomgått sykdom betyr noe. 

8. Blodutstryk med differensialtelling. Hivtest. CD4 og CD8-telling. Kvantitering av immunglobuliner og IgG subklasser.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-