Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Man får Epstein Barr- og Cytomegalovirus infeksjon vanligvis kun en gang

Spørsmål

Hei, Jeg har fått påvist nylig EBV og CMV infeksjon. Hadde symptomer som svært vond hals, med afte-lignende sår i halsen og nedsatt allmenntilstand. Slet med å svelge pga smerter i halsen. Dette er andre gang at jeg får påvist disse virusene (selv om jeg trodde det kun var mulig å få en gang). Det jeg lurer på er: kan man få disse virusene ofte? Du skjønner, jeg har helt like symptomer mellom 1-3 ganger i året. Legene har tidligere ikke funnet ut hva det har vært, men da har det heller ikke blitt testet for EBV og CMV. Kan det ligge latent i kroppen og blusse opp mange ganger? På forhånd, takk for svar!

Kvinne 28
Svar

Hei.

Epstein Barr virus gir mononukleose / «kyssesyke» og cytomegalovirus gir ofte et ganske likt sykdomsbilde.

De fleste som blir smittet av disse virusene, får det bare en gang i løpet av livet, fordi man utvikler antistoffer og blir immun. Men det finnes sjeldnere tilfeller hvor personer har fått det mer enn en gang. Det kan således kanskje være at du er en av disse. Et alternativ kunne være at det var falskt positive prøver denne eller forrige gang. Det skjer av og til, med de fleste medisinske tester.

Men ingenting tilsier at dette er noe du vil komme til å få flere ganger. Det er også verdt å legge til at det helt store flertallet av befolkningen blir smittet av disse virusene, og at prognosen er særdeles god.

Ha det bra.