Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Malaria-angst?

Spørsmål

Jeg (kvinne 51) og to av mine barn (jente 15 og gutt 11) har vært en uke i den Domenikanske Republikk, 4 dager i Punta Cana og 3 dager i La Romana. Vi kom hjem for et par uker si den .Tatt Malerone i hht instruks og en uke etter hjemkomst, dog slik at vi ikke helt klarte å ta denne på nøyaktig samme tidspunkt hver dag, delvis p g a tidsforskjell. Vi tok medisinen hvert døgn, de fleste dager til samme tid, men med en forskyving på 5-6 timer noen ganger, kanskje litt mer for min datter. Hadde air condition. I Punta Cana opplevde vi to regnskurer, ellers fint vær, men kveldsluften var fuktig. La Romana var tørrere. Vi så lite mygg, men fikk likevel endel stikk i Punta Cana, og jeg tror vi fikk dem mens vi sov. Spray på legger ol. virket ikke effektivt. Det var ikke mulig å få min datter til å gå med langbukser om kvelden fordi ingen andre gjorde det, og ikke vårt norske reisefølge som heller ikke tok noen medikamentell profylakse. I Punta Cana stusset jeg ved at det var lagt opp til at man spiste innendørs og oppholdt seg inne, selv om været var varmt og behagelig ute. Da vi satte oss ute, virket det som om betjeningen var skeptisk til det, selv om de ikke jaget oss inn. Dette fikk meg etterhvert til å lure på om det kan være mer malaria på stedet enn det som opplyses. Normalt er jeg rasjonell, og jeg er overrasket over at jeg nå sliter med malariaangst. Hvor trygg er medisinen, hvilken betydning har det at vi ikke klarte ta med. på samme tid hver dag? Hvordan går jeg frem hvis barna blir syke - kan fastlegen gjøre test raskt? Legevakten? Hvor lenge er det egentlig relevant å tenke på malaria (eller andre tropesykdommer) etter hjemkomst? Vi kommer jo til å få høstforkjølelser. Kan test tas gjøres selvom man ikke er syk? Har googlet mye (hjelper lite) og ser nå at CDC i USA nærmest virker skeptisk til Punta Cana og har lagt ut historier om folk som har fått malaria der. Er det noe du kan si som kan dempe min angst?

Kvinne 51
Svar

Risikoen for malaria i den Domenikanske republikk er liten, i hvert fall på de turiststedene du nevner. Om dere har tatt Malarone er risikoen praktisk talt lik null, selv om dere har tatt  medisinen til uregelmessige tider. Til og med om dere hadde glemt medisinen noen dager ville risikoen vært nesten lik null. 

Vi kan ikke diagnostisere malaria før man blir syk. Hovedsymptomet på malaria er høy feber, og den er gjerne ledsaget av allmenn sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter. Da kan vi ta en malariatest, enten hurtigtest eller blodutstryk. Det bør kunne gjøres på alle sykehus i Norge. De fleste steder vil det ikke finnes utstyr og kompetanse til å teste for malaria på legevevakt. Vi kan gjøre malariatesting på Reiseklnikken. Om man kommer til behandling innen et døgn etter at man får feber er malaria lite farlig, og vi har medisiner som kan utrydde parasittene helt fra kroppen. Den farlige malariaformen som heter falciparum har maksimum inkubasjonstid på en måned.

Konklusjonen er altså at du ikke trenger å være redd i det hele tatt. For det første er det ekstremt liten risiko for at dere har malariaparasitter i dere, og for det andre vil dere bli helt friske om dere skulle få malaria. Men søk lege om dere får feber.