Må man behandle streptokokkinfeksjon?

Spørsmål

Jeg er gravid i 27 uke. Var hjemme onsdag, torsdag, fredag forrige uke pga kjempevondt i halsen. Var hos legen på torsdagen som tok prøver. Han sa det var halsvirus. I går (tirsdag) ringte han meg og sa at han hadde fått svar på prøvene og at jeg hadde streptokokker. Men siden jeg ikke har særlig vondt i halsen nå (bare forkjøla og hoster), så mente han jeg ikke trengte behandling, men at jeg heller kunne kontakte han hvis jeg ble dårligere. Det er greit nok det, for jeg vil helst ikke ta medisin under graviditeten.
Men, så snakket jeg med ei veninne i går, og hun sa at hun hadde hørt av legen sin at hadde man fått streptokokker, så MÅTTE man gå på medisin for å bli kvitt det!
Hva er rett?
Er fosteret sykt når jeg er sykt? Kan h*n ta skade når jeg er syk?

Med vennlig hilsen

Sykdommer: Streptokokker

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Det er ikke riktig at man MÅ behandle en streptokokkinfeksjon, ofte går disse over av seg selv. Imidlertid er det også slik at mange går rundt med streptokokker i halsen uten at det er derfor de er syke, og en halstest kan vise streptokokker uten at dette egentlig er årsaken til sykdomssymptomene. Det er da vanskelig å vite om man skal behandle eller ikke.
Hoste er ofte et tegn på at det ikke dreier seg om en streptokokkinfeksjon, og hovne kjertler på halsen, feber over 38.5 og typisk utseende av mandlene er kriterier som bør være oppfylt så mange som mulig for at det sikkert skal være streptokokker.

Fosteret deler en del med deg og kan bli sykt når du er sykt, men tar ikke skade av slike vanlige infeksjoner.