Lymfeknute på halsen

Spørsmål

I november/desember 2017 bestilte jeg time hos fastlegen da jeg la merke til noen kuler på venstre side av halsen til sønnen min på 1,5 år. Legen kjente og mente det kun var hovne lymfeknuter pga forkjølelse og at de mest sannsynlig ville forsvinne om noen uker. Jeg er ganske sikker på at disse forsvant/minsket noen uker etter forkjølelsen var over. Jeg har støtt og stadig siden dette sett at han har hovne lymfeknuter på venstre side, både i forbindelse med sykdom og ikke. Jeg er en person som fort kan bekymre meg, så har prøvd å ikke henge meg så mye opp i de siden legen var så klar i sin sak. Så jeg vet ikke om de har pleid å gå bort eller om de kronisk er der. Nå er han 2 år og har i hvertfall hatt de 1 måned som jeg har tenkt over og uten å ha vært syk. Var hos legen igjen i dag og det skal tas blodprøver og evt henvise til ultralyd av lymfene, men siden han nå også har en lett forkjølelse må vi vente til denne er over. Dette var en annen lege enn første gang, og legen sa hverken noe skummelt eller beroligende om de. Jeg kjenner jeg bekymrer meg mye over om det her kan være kreft og om det da kan ha gått uoppdaget i et halvt år. Gutten min har vært mye syk med forkjølelser og feber siden han begynte i barnehage august 2017, men dette har roet seg ned etter jul. Han er ellers en frisk og aktiv gutt, og vokser som han skal, og har ingen andre symptomer som utslett, blåmerker, slapphet, vektnedgang, tungpust etc. Så det er ikke noe annet enn de konstant store lymfeknutene som bekymrer meg. Det er 2 stk på venstre siden som kjennes og ses. De er bevegelige, ikke ømme og ca 1 cm hver. Er det vanlig at man får flere symptomer i løpet av 6 måneder om det skulle vært kreft eller kan de kulene være nok? Han har ellers ingen sykdommer eller allergier

Mann 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Du tar opp et svært vanlig og vanskelig tema. Hovne lymfeknuter på halsen og i lyskene finner vi i praksis alltid ved undersøkelse av småbarn fordi de stadig gjennomgår infeksjoner, og det varierer betydelig mellom barn hvor synlige de er og hvor lenge de forblir hovne etter en infeksjon. Noen barn har jo også mye hyppigere infeksjoner enn andre, noen reagerer med ekstra kraftig opphovning av lymfeknutene sine - og ved en del sjeldne, fryktede sykdommer kan forstørrede lymfeknuter være et første, synlig tegn. For å svare på spørsmålet ditt; etter seks måneder ville man nok dersom det var kreft kunne finne flere lymfeknuter også andre steder på kroppen - men her finnes ingen fasit. 


Barn som begynner i barnehagen møter for første gang mange virus og bakterier, og særlig luftveisinfeksjoner florerer blant de minste. Lymfeknutene på halsen har som sin oppgave å utdanne hvite blodceller til forsvar mot alle disse infeksjonene, og dermed vokser de fordi det er økt aktivitet. Når det er kort mellom infeksjonene, vil de i praksis forbli hovne over tid - for ikke å si igjennom hele barndommen. 


Jeg forstår godt at du er bekymret. Samtidig forstår jeg godt at legene dere har vært hos har tilnærmet seg spørsmålet ditt som de har gjort; det er naturlig og riktig å avvente litt for så å undersøke gutten på nytt etter en tid for å se hvordan lymfeknutene varierer før man gjør nærmere undersøkelser. Det er også naturlig å snakke sammen om hvilke infeksjoner han har gjennomgått, vekst og utvikling, eventuelle andre tegn til sykdom slik som feber uten tegn til spesifikk infeksjon og om han har vært utsatt for særlige typer smitte. Så vil det være mange ulike undersøkelser å vurdere, fremfor alt en undersøkelse av hele gutten og senere både spesifikt rettet mot lymfeknutene, blodprøver, undersøkelse for infeksjoner som kan gi hovne lymfeknuter og flere. 


Spesifikt vil jeg si at lymfeknuter kun på halsen hos et barn i praksis alltid er forårsaket av nylige luftveisinfeksjoner og ikke trenger nærmere undersøkelser - men de kan med fordel undersøkes på nytt i rolig fase etter en tids infeksjonsfrihet.