Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lungebetennelse og seninfeksjoner

Spørsmål

Hei, jeg fikk lungebetennelse for snart et år siden i etterkant av lungebetennelsen fikk jeg en slags reaksjon i lungene som gjør at jeg sliter med tungpust og blir blir ofte sliten. Har vært hos lungespesialist for å utelukke astma og kols. Blir sakte men sikkert litt bedre i pusten men går seint. Det som ødelegger litt for meg er at jeg stadig vekk for infeksjoner virus og bakterielle. På det verste har jeg hatt tre infeksjoner på 1,5 mnd. Har tatt CT og røntgen av lungene i forhold til en av infeksjonene i forhold til at de mistenkte stille lungebetennelse. Men det jeg lurer på er hvorfor jeg i hele år har fått såå mange infeksjoner? Har god håndhygiene og hygiene ellers. Her er svar på sist blodprøver som ble tatt:B-Hemoglobin:13,9 S-CRP:19* (<5) B-Leukocytter:10,7* (3,5 - 10,0) B-Leukocytter m/diff.:UTFØRT - Nøytrofile:7,6* (1,5 - 7,3) - Lymfocytter:1,6 - Monocytter:0,6 - Eosinofile:1,0* (<0,4) - Basofile:0,1 MCV:99* (82 - 98) MCH:31 S-Ferritin:46 S-Vitamin B12:431 S-Folat:7,6 S-Natrium:140 S-Kalium:4,4 S-Kalsium:2,37 S-Kalsium, korrigert:2,36 S-Fosfat, uorganisk:1,15 S-Magnesium:0,78 S-Kreatinin:63 S-eGFR (CKD-EPI):113 S-ALAT:24 S-Gamma GT:29 S-Fosfatase, alkalisk:58 S-LD:165 S-Glukose ikke fast.:4,8* (Alltid *-merket) S-Immunkvantitering:UTFØRT S-IgG:10,4 S-IgA:3,9* (0,7 - 3,7) S-IgM:1,1 S-Albumin:42 S-ANA screen:POS* (NEG) - S-Anti-dsDNA:9 - S-Anti-RNP:2 - S-Anti-Sm:< 1 - S-Anti-SSA:< 1 - S-Anti-SSB:< 1 - S-Anti-Scl-70:< 1 - S-Anti-centromer:< 1 - S-Anti-Jo-1:< 1 S-TSH:0,64 S-Fritt T4:16,2 S-Vitamin D:94 - Vitamin D2:24 - Vitamin D3:71 Kommentar: * Kommentarer hematologianalyser: Maskinell leukocyttelling: Ingen patologiske celler påvist. * Kommentarer reuma-analyser: S-ANA screen: Screeningprøven er positiv.

Kvinne 31
Svar

Hei,


Du har hatt lungebetennelse og gjentatte infeksjoner, som jeg regner med var i lungene. Disse var muligens både virale og bakterielle. Blodprøvene dine er stort sett greie. Du har en positiv ANA, men dette behøver ikke bety noe. Du sier ikke noe om medisiner du tar, men ANA kan bli positiv fra for eksempel p-piller. IgA nivået ditt er muligens litt høyt, men det kan også være en laboratorie variant. Begge disse kan du diskutere med legen din og se om de bør følges gitt eventuelt andre symptomer eller tegn.

Den vanligste årsaken til gjentatte problemer etter lungebetennelse er astma. Du sier du har blitt sjekket, og jeg regner med at de har gjort en provokasjons test hvor du de ga deg medisiner som snevret sammen luftveiene dine før man tar spirometri. Hvis det ikke ble gjort, kan det være en god ide å gjøre det. Denne testen kan avsløre astma hos folk hvor det ikke er klart fra vanlig spirometri hvorvidt du har astma eller ei. Når pasienter har mange infeksjoner i samme organ ser vi i tillegg på mulige ting som reisehistorie, alkoholforbruk, overvekt, røyking, narkotika bruk, underliggende sykdommer som diabetes eller andre sykdommer som setter ned immunforsvaret som feks HIV,  osv. 

Du sier du har hatt mange infeksjoner, både virus og bakterielle. Det er ikke vanlig å ha bakterielle lungeinfeksjoner gang på gang hos en ung og frisk person, så jeg ville sjekket igjen med legen din for å se hvilke bakterier dette evt er. Jeg vet ikke om disse ble diagnostisert via slimprøver fra lungene eller om dette var en klinisk diagnose basert på symptomatikk. Du sier ikke noe om resultatene fra CT, men jeg regner med at de er normale. Det finnes sykdommer som for eksempel kronisk eosinofil peumoni, men da ser man ofte tegn på røntgen eller CT. 


Det at du sakte, men sikkert blir litt bedre er ellers et godt tegn. Det kan være at du rett og slett bare trenger litt mer tid. Lungebetennelse er en alvorlig og kraftig infeksjon. Jeg ville nok fulgt opp ANA prøven, men det er bra at de andre revmatologiske prøvene dine er negative. Jeg ville også sjekket IgA nivået ditt en gang til bare for å se at det er stabilt. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-