Luftveisinfeksjoner og antibiotika

Spørsmål

Hei! Jeg ble syk for ca. tre uker siden, fikk vondt i svelget og kraftig bronkitt (har hatt det ofte), og mistet stemmen fullstendig. Etter tre dager gikk det til ørene, med smerter, trykk og redusert hørsel. Men lav feber og ikke veldig dårlig allmenntilstand. Dro til legen og fikk apocillin for ørene (men ingen prøver ble tatt). Etter fire dager med pencillin var det ingen bedring, og dro så til lege for å få Cosylan (sov ikke på nettene pga hosting). Ingen prøver tatt, men CRP ble målt til 105. Denne legen mente at jeg burde ha antibiotika for bronkitten (ikke ørene), og ga meg Ery-Max. Merket ikke noe rask bedring av dette heller, men ble likevel sakte bedre, særlig av bronkitten (hostedempende hjalp ikke, men brukte hyppig Pulmicort og Bricanyl som hjalp). Dagen før endt antiobiotika-kur fikk jeg sjekket ørene, og legen sa at de var bedre, men fortsatt ikke bra. CRP ble målt til 6. Dagen etter fikk jeg halsvondt på ny, nå lenger ned i halsen og med veldig hoven lymfekjertel midt på halsen. Det varte tre dager, så kom plutselig smertene i svelget for fullt, og også nå gikk det også til ørene, men ikke like ille som sist. Nå har det gått tre dager siden det, men jeg har ikke gått til legen igjen. Det er nå ca. tre uker siden jeg ble syk, og bortsett fra at bronkitten er bedre, så er halsen/ørene ganske uendret, og allmenntilstanden er ikke veldig dårlig, men heller ikke så bra. Det jeg lurer på nå er om jeg bør gå til lege og få sjekket om det er virus eller bakterier evt få mer antibiotika? Samtidig er jeg betenkt når det gjelder bruk av antibiotika, både generelt i forhold til resistens, men også fordi det kanskje ikke er noen hensikt. Jeg har hele tiden tenkt at dette er virus, pga lav feber og at antibiotika virket såpass dårlig. Men kan man ha virus med CRP på 105? Og hvis den sank, betyr det at antibiotikaen virket? Burde jeg sjekke noe? Hvor lenge bør jeg evt vente med å gå til lege? Jeg røyker ikke, er normalvektig og trener daglig til vanlig.

Kvinne 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Her kan vi slå fast følgende: Alt ser ut til at du har hatt en bakteriell infeksjon, for med CRP på 105 er det tilnærmet sikkert at det handlet om en bakteriell infeksjon. Da den sank til 6, tyder det på at den infeksjonen var over, sannsynligvis med hjelp av antibiotikakuren. Så ble du syk påny. Mest sannsynlig har du da tilfeldigvis fått en ny infeksjon, som ikke har noe med foregående infeksjon å gjøre. Vi får jo alle stadige luftveisinfeksjoner, og slike kan oppstå når som helst, også like etter at man har blitt frisk av en infeksjon, slik du ble. De aller fleste slike infeksjoner skyldes virus, og det er ganske så sannsynlig at det er det du har nå, slik du selv har tenkt. Du lurer nå på om du bør gå til lege igjen, for å eventuelt få mer antibiotika, og samtidig er du skeptisk til antibiotika generelt. Det er det fornuftig å være, og de fleste slike infeksjoner går over av seg selv, siden friske mennesker har et immunsystem som tar hånd om slike infeksjoner. Nå har du vondt i svelg og ører, og da tenker jeg at du trygt kan se dette an i noen dager. Dersom du gradvis blir bedre, kan du la være å gå til lege, og bli frisk uten medisiner, men om du synes at du blir merkbart verre for hver dag, eller det ikke kommer noen bedring i det hele tatt, så kan det være riktig å oppsøke lege. Det er jo også mulig å få en ny bakteriell infeksjon like etter den forrige, og en viss mulighet for at det hele har tatt seg opp igjen, finnes også. 

Håper det var grei informasjon og nyttige råd. God bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn